Hlavní obsah

Proměnil jsem se ve strom, trápí mě datel, vysmívá se uprchlý Wolf

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Odsouzeného exposlance Petra Wolfa, po němž už dva týdny pátrá policie, protože nenastoupil do výkonu trestu, zřejmě navzdory hrozbě šestiletého vězení neopouští dobrá nálada. V reakci na několik žádostí o vyjádření, odeslaných na jeho mobilní telefon, přišla ve čtvrtek Právu odpověď. V ní bývalý poslanec za sociální demokracii tvrdí, že neuprchl, ale proměnil se ve strom.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý Poslanec Petr Wolf

Článek

Petr Wolf v textové zprávě odpovídal Právu na žádost, aby se stručně vyjádřil k tomu, proč utekl před spravedlností a zda má v úmyslu se vrátit.

„Vážený pane Honusi, neutekl jsem, jak se všichni domnívají, ale používám jeden z důmyslných převleků inspektora Clouseaua. Tento převlek je tak důmyslný, že mě ani zatýkací družina neobjevila. Na četné dotazy vašich kolegů jsem nemohl odpovědět, neboť jsem v té době použil převlek stromu a místo rukou jsem měl větve. Bohužel se na mne ještě k tomu všemu uhnízdil datel, což, jistě uznáte, není nic příjemného,“ přišlo ve čtvrtek z mobilního telefonu, který používal exposlanec Wolf.

„Prosím, informujte neprodleně o mém trápení s datlem širokou veřejnost. Děkuji,“ končila SMS zpráva a byla bez podpisu.

Na následné žádosti o telefonický rozhovor už další reakce nepřišla.

Peněžitý trest už začal splácet

Petra Wolfa poslal loni olomoucký vrchní soud za jedenáctimiliónový dotační podvod na šest let do vězení. Odsouzena byla i jeho manželka Hana, která vyvázla s podmíněným trestem. Oba obžalovaní kromě toho dostali i peněžité tresty – Wolf musí zaplatit pět miliónů, Wolfová jeden milión. Pokud by nezaplatili, hrozila by jim exekuce na rodinný dům v Ostravě-Petřkovicích, který manželé vlastní.

Soudce ostravského krajského soudu Miroslav Mucha ale ve čtvrtek informoval, že k obstavení majetku není žádný důvod. Odsouzení manželé už totiž začali peněžité tresty splácet.

„Pan Wolf požádal o splátkový kalendář. Nebyl důvod mu nevyhovět, celou částku by měl zaplatit do jednoho roku. První splátka již v řádném termínu dorazila,“ řekl soudce Mucha. Dodal, že o splátkový kalendář požádala i odsouzená Hana Wolfová. Také ona první splátku už včas uhradila.

Náhrada způsobené škody součástí soudního rozhodnutí není, ministerstvo životního prostředí, ze kterého Wolf dotace vylákal, se totiž nepřihlásilo s nárokem na náhradu škody.

Hrozí mu výpověď z bytu

Wolfově rodině ale hrozí, že přijde o obecní byt v Ostravě-Mariánských Horách. Jak zjistilo Právo přímo na místě, byt v Závišově ulici již Wolfovi k bydlení několik let neužívají. Starostka Městského obvodu ­Liana Janáčková (nestr.) na to ve čtvrtek reagovala vyjádřením, že radnice bude zvažovat výpověď nájemní smlouvy.

A to přesto, že Wolfovi nájemné v bytě platí. „Na tom bytu žádný dluh není a nikdy nebyl. Pokud ale existuje relevantní informace, že tam skutečně nikdo nebydlí, budeme o ten byt usilovat,“ řekla starostka s tím, že v úvahu připadá výpověď nájemní smlouvy i soudní řešení celé záležitosti. „Škoda každého nevyužívaného bytu,“ dodala starostka.

Odsouzený exposlanec Petr Wolf měl již před Vánoci nastoupit do výkonu trestu, obsílky si ale nepřebíral a před několika týdny zmizel zřejmě i s manželkou.

Z výpisu katastru nemovitostí vyplývá, že manželům patří nejenom nově postavený rodinný dům v Ostravě-Petřkovicích, na němž vázne zástavní právo, ale Petr Wolf má navíc doposud trvalé bydliště právě v obecním bytě, kde však nežije. Svou oficiální adresu zde uvádí také jeho syn Jan Wolf.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rodinný dům odsouzeného exposlance Petra Wolfa v Ostravě-Petřkovicích.

Podle informací sousedů jsou zde přitom členové Wolfovy rodiny hlášeni jen formálně. Žaluzie v bytě ve zvýšeném přízemí jsou zataženy, na zvonění nikdo ­ne­reaguje a pevná telefonní linka do bytu je zrušena.

„V tom bytě už několik let nikdo nebydlí. Wolfovi si postavili krásný rodinný dům, tak co by tady dělali? Paní Wolfová sem ještě loni občas přicházela vybrat poštu, ale už dlouho jsem ji tu neviděla,“ řekla Právu sousedka.

Ve Wolfově bytě na adrese v Závišově ulici má v současné době podle informací z obchodního rejstříku sídlo firma UT 2002. Právě jménem této firmy manželé Wolfovi vylákali státní dotace od ministerstva životního prostředí. Od loňského října je jednatelem společnosti Wolfův třicetiletý syn Jan. Není ale jasné, zda firma ještě vůbec vyvíjí nějakou činnost. Vyjádření Wolfova syna se nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám