Hlavní obsah

Václavské náměstí mělo být dávno bez stánků, Praha žaluje jejich majitele

Praha

Město Praha podalo žaloby proti majitelům stánků na Václavském náměstí. Město navíc zahájilo správní řízení a hrozí podnikatelům sankcemi, informovala ve čtvrtek mluvčí magistrátu Tereza Králová. Majitelům stánků skončily nájemní smlouvy na přelomu roku, i tak zůstává jeden stánek s občerstvením nadále v provozu, další jsou sice zavřené, ale stále stojí neoprávněně na náměstí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Většina podnikatelů v průběhu ledna postupně ukončila ve stáncích prodej. Deset stánků už podle Králové z náměstí zmizelo, dalších osm ale i bez smlouvy pořád stojí na místě. Město po majitelích vymáhá poplatek za pronájem, který činí denně 47 korun za metr čtvereční. Za nevyklizení je denně sankce 10 tisíc korun.

O budoucnosti stánků na Václavském náměstí se vede debata už několik měsíců. Někteří kritici se obávali toho, že z centra zmizí tradiční prodej klobás. Podle poslední dohody ale mají zůstat dva stánky s občerstvením. Zatím nebude ukončen ani provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami. Zůstanou i další dvě prodejní místa s novinami, která jsou ale součástí městského mobiliáře, a dále prodejce turistických jízdenek.

Město chce také ještě v letošním roce umístit do horní části náměstí prosklené kiosky ve tvaru lodě. Přesný termín však zatím není znám.

Reklama

Výběr článků

Načítám