Hlavní obsah

Zemanova inaugurace má obsahovat nevídané prvky

Novinky, jov

Příští týden se uskuteční schůzka členů týmu Miloše Zemana se zástupci Hradu a církve, na které se budou řešit podrobnosti prezidentské inaugurace, jež se uskuteční 8. března. Podle Zemanovy mluvčí bude obřad zahrnovat i "perličky".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nastupující prezident Miloš Zeman

Článek

„Příští týden se uskuteční schůzka k inauguraci,“ řekla ve čtvrtek novinářům Burianová s tím, že se jednání zúčastní zástupci Hradu a církve. "Budou tam určité perličky, které v dřívějších inauguracích nebyly," doplnila tajemně a bez dalších podrobností Burianová.

V tuto chvíli přitom není jasné složení týmu, který si s sebou Zeman přivede na Hrad. „S nikým se nic neřešilo, nadále platí tajemník a šofér,“ uvedla Burianová s odkazem na Zemanova vyjádření. Tajemníkem nově zvolené hlavy státu je Jaroslav Hlinovský.

Podle dostupných informací by mohla být součástí inaugurace krátká pobožnost v kapli sv. Václava v katedrále sv. Víta. Děkovná mše Te Deum se patrně neuskuteční. Zeman složí prezidentský slib na společné schůzi poslanců a senátorů ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Den před tím, 7. března, položí Zeman společně s dosluhujícím prezidentem Václavem Klausem věnec ke hrobu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v Lánech. Poté spolu poobědvají na lánském zámku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman dává najevo, komu z ČSSD fandí

Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Marie Benešová. To jsou tři jména z nejužšího vedení ČSSD, jimž nově zvolený prezident Miloš Zeman dává přednost před jinými....

Výběr článků

Načítám