Hlavní obsah

Nečas s Pickem do čela obrany narazil u Schwarzenberga

Právo, Oldřich Danda

Do slepé uličky se dostal premiér Petr Nečas (ODS), když souhlasil, že nový ministr obrany musí být nestranický odborník. Nejenže bezpečnostních odborníků mimo politické strany je v Česku jako šafránu, ale všichni, které oslovil, mu zatím dali košem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Někdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek

Článek

Neúspěchem skončil i pokus udělat ministrem prvního náměstka a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. Ten se nelíbil ministru zahraničí a šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Nečas ve středu nepřímo přiznal, že najít nového ministra není jednoduchá věc. „Je to politicky komplikované, protože to vyžaduje souhlas všech tří předsedů koaličních stran,“ řekl.

Schwarzenberg nepřímo potvrdil, že Picka na ministerstvu nechtěl. „Já jsem nebyl nadšený z toho, že bychom byli jako Guatemala, kde je generál ministrem obrany,“ sdělil Právu. Na dotaz, zda tím myslí Picka, se pouze usmál a řekl: „To jste řekl vy.“

Exministryně obrany a vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) Právu řekla, že s premiérem o žádném kandidátovi nemluvila. Podle ní se do funkce ministra obrany nikomu nechce.

„Kdo by se tam hrnul po zkušenosti, kterou jsem udělala já,“ poznamenala Peake v narážce na svoji osmidenní epizodu v čele obrany. Před Vánoci ji premiér bleskově odvolal v reakci na to, že se pár hodin po příchodu na ministerstvo rozloučila s Pickem a s šéfem vyzbrojování Pavlem Bulantem.

Odmítlo už více lidí

Na tom, že by novým šéfem obrany měl být nestraník, se koa­liční lídři dohodli proto, že TOP 09 se nelíbilo, že kdyby resort ovládla ODS, narušila by se křehká rovnováha v koalici.

Nečas místo ministra nabídl několika diplomatům, všichni podle informací Práva odmítli, např. ambasador v Berlíně Rudolf Jindrák.

Ministerstvo po odchodu Peake má formálně pod křídlem Nečas, fakticky ho řídí Picek. Je otázkou, jak dlouho může ministerstvo být bez ministra.

Obranu totiž čekají důležité akce, jako je vyjednávání o prodloužení pronájmu gripenů či prosazení kariérního řádu vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám