Hlavní obsah

Kalouska překvapil Nečasův slib zastavit růst daní

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Přesně v duchu zásad, že v posledním roce volebního období vláda nedělá žádná nepopulární opatření, která by jí mohla ubrat voliče, včera premiér Petr Nečas oznámil, že vláda rozhodla, že v příštích dvou letech nebude v zájmu stability zvyšovat žádné daně. Jenže ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že o ničem takovém vláda nejednala, a tudíž pro jeho úřad dál platí úkol z loňského dubna týkající se zvýšení spotřebních daní u minerálních olejů a zavedení tzv. uhlíkové daně.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP09)

Článek

„Vláda v rámci projednávání legislativního plánu prací se na můj návrh velmi silně přiklonila k postoji, že v následujících dvou rozpočtových letech 2013 a 2014 v zájmu stability podnikatelského prostředí nebude pohybovat daněmi,“ oznámil po jednání vlády premiér.

Připustil, že neustálé pohyby v daních komplikují život, což se ukázalo na konci loňského roku, kdy obchodníci do poslední chvíle netušili, jaké budou sazby DPH.

Kalousek ale namítá, že se na schůzi vlády o nezvyšování daní nehlasovalo. „Žádné takové rozhodnutí na vládě nepadlo, nic takového jsem nezaznamenal a seděl jsem tam celou dobu,“ řekl ve středu Právu Kalousek.

Daň z TTO se má zvýšit čtyřikrát

Jeho úřad v uplynulých dnech poslal do připomínkového řízení návrh zákona, který počítá se zvýšením spotřební daně na minerální oleje a se zavedením tzv. uhlíkové daně. V případě těžkých topných olejů má jít dokonce o čtyřnásobné navýšení.

„Nemám v úmyslu do konce volebního období jakékoli zvyšování daní, to je pravda. Mám ale ještě úkol z dubna 2012 předložit ekologickou daň,“ uvedl Kalousek a dodal: „Pokud mě vláda tohoto úkolu zbaví, tak budu ten poslední, komu to bude vadit, a rád to upravím na výdajové straně rozpočtu.“

Právě chystané zvýšení spotřební daně u olejů spolu se zavedením uhlíkové daně má státní pokladně ročně vynést 3,9 miliardy korun.

Zemní plyn se danit nebude

Resorty a státní orgány tak již mají k dispozici Kalouskův návrh zákona o změně zdanění pevných paliv, plynů a minerálních olejů. Jak vyplývá z důvodové zprávy, opatření má rozšířit okruh subjektů motivovaných ke snižování emisí oxidu uhličitého a současně pomoci státní kase.

Kalouskův úřad pouze ustoupil z toho, že by se vedle zvýšení spotřební daně na oleje a zavedení uhlíkové daně mělo také zrušit daňové osvobození zemního plynu určeného k výrobě tepla v domácnostech a domovních kotelnách.

Ústupek ale nemá nic společného s včerejším Nečasovým prohlášením o nezvyšování daní. V rámci přípravy návrhu zákona totiž finance dospěly k závěru, že zdanění zemního plynu by mohlo znamenat pro mnohé občany citelný zásah do peněženek a lidé by se tak znovu mohli vrátit k neekologickému vytápění.

„Ponechání tohoto daňového zvýhodnění má za cíl předejít negativním environmentálním a sociálním dopadům,“ zdůvodňují finance tento ústupek od původního vládního zadání.

Podle zvyklostí by Kalouskův návrh zákona měla vláda dostat na stůl do konce února. Zda nakonec spadne pod stůl a ministři se přikloní k tomu, že zvyšovat spotřební daň vláda nebude, je ve hvězdách.

Na jedné straně nejde o zanedbatelnou částku pro státní kasu, na druhou stranu jde – jak tvrdí Nečas – o stabilitu podnikatelského prostředí. A tím i o blížící se volby na jaře 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS už letos další zvyšování daní nechce

Žádné další zvyšování daní v tomto volebním systému pro Občanskou demokratickou stranu už nepřichází v úvahu. Uvedl to ve čtvrtek tiskový mluvčí ODS Tomáš...

Výběr článků

Načítám