Hlavní obsah

Bojím se, že Nečas by mohl být posledním šéfem strany, tvrdí Hrdlička z pražské ODS

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen regionální rady pražské ODS Tomáš Hrdlička Právu popsal situaci v pražské ODS. Upozornil, že strana od roku 2006 nevyhrála žádné volby. Pokud by situace pokračovala i ve volebním roce 2014, soudí, že Petr Nečas bude posledním předsedou strany.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Hrdlička je považován za hybatele pražské politiky.

Článek

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v reakci na dopis Bohumila Zoufalíka předsedům místních sdružení ODS, v nichž vybízí k hledání nových osobností v ODS, řekl, že za tím stojíte vy. Je to tak?

Bohužel musím říct, že nestojím, že jsem v sobě nenašel odvahu pro takhle razantní vystoupení. Odehrávalo se to na úrovni místního sdružení Záběhlice, kde pan Zoufalík dělá předsedu. Jsem v Praze 10 na úrovni oblastního sdružení, což je o stupínek výš. Nevěděl jsem to a bohužel jsem v sobě neměl dost osobní odvahy, abych ty věci tak popsal.

V podtextu premiérova vyjádření k výzvě byly jakési obavy. Nechystáte tedy nějakou akci?

Vyjadřoval jsem se k tomu v minulých čtrnácti dnech. Vyjadřuji se v tom smyslu velmi opatrně a vím, že to je chyba. Má reakce na to, co říká pan předseda ODS, by asi měla být, že bych panu předsedovi Nečasovi velice zdvořile doporučil, aby neřešil, kdo s výzvou, s názorem a možná i částečně s řešením velmi složité situace v ODS přichází, ale zda se obsah zakládá na skutečných faktech.

A zároveň bych chtěl upozornit na jednu nezpochybnitelnou skutečnost. Občanští demokraté od roku 2006 na republikové úrovni žádné volby nevyhráli.

Pokud by tento trend měl pokračovat i v příštím extra super volebním roce – volit se bude do Evropského parlamentu, Poslanecké sněmovny, třetina senátních obvodů a budou komunální volby – tak mám obavu, že pan předseda ODS Nečas velmi pravděpodobně bude jejím předsedou posledním.

Jaký byste měl recept, aby tak ODS nedopadla?

Neodpovím jako člen ODS, ale jako živnostník, který zrovna dnes podepisoval výkaznictví za minulý rok. Zaměstnávám 23 lidí. Tak bych řekl, že vypadá typický volič ODS. Je milión živnostníků, už podruhé jsme jim v parlamentních volbách slíbili méně administrativy, menší daně, zjednodušení práce. Po pravdě řečeno jsem jako živnostník ani jednu z těch věcí nezaznamenal. Podepisoval jsem obrovský štos papírů a šlo o výkaznictví, ne o daňové přiznání.

Vůbec to nevypadá, že jsme v osmém roce vlády ODS. Jsem schopen pochopit, když se někdo postaví čelem a řekne, že ho mrzí, že vzhledem k celosvětové a evropské situaci není schopen splnit, co slíbil. To taky nezaznělo.

Na podzim jsme řešili takzvanou rebelii, řešilo se, kdo za tím je, ale vůbec se neřešilo, co je za tím. Zvýšily se daně, a to devatenáct v řadě, a nedali jsme našim voličům zdůvodnění. Prostě jsme jim ho nedali. Nedokázali jsme to hodnověrně vysvětlit, a to je ten problém.

Vaše jméno se objevilo v souvislosti s prezidentskou kampaní Miloše Zemana. Pomáhal jste mu?

To se objevuje cyklicky, připadá mi to směšné. Jak mám reagovat na něco, co se vlastně nestalo? Připadá mi vždycky, že tu hru někdo hraje. Rozumím celkem tomu, že politická konkurence má snahu tu hru rozehrát, ale překvapuje mě, že se nikdo nezeptá, jestli je pro to důkaz. Úplně nejvíc miluju, když se řekne, že se něco říká, a říká to nejmenovaný zdroj.

Podle MfD jste se sešel s členem Zemanova volebního týmu Martinem Nejedlým.

Počkejte, při vší úctě k novinářskému stavu, si ten, co to psal, asi neuvědomil, že je 14 dní po volbě. Kdybychom se setkali před ní, tak tomu celkem rozumím, ale když jsme se setkali 14 dní po volbě? Nehledě na to, že jsme byli na Vinohradech, v restauraci Aromi. Myslíte si, že kdybych se chtěl sejít s Martinem Nejedlým tajně a řešit s ním opravdu tajné věci, že si půjdu sednout do Aromi? To je asi hloupost.

Měl jsem snahu říct pravdu. Říkám, pan Nejedlý dělá v Lukoilu nebo s Lukoilem, to je jedno. Vůbec nešlo o to, že bych chtěl zasahovat do nějaké fúze. Šlo mi o podprahové informace, jestli se to skutečně děje a chystá, anebo neděje. Je na tom postaveno mé živobytí a mimochodem živobytí těch 23 lidí, které zaměstnávám. Už jsem jednou takovou fúzi zažil. Začínal jsem na českém trhu se společností British Petrol, kterou získalo ÖMV.

Mohl jsem stejně dobře odpovědět, že jsem člen regionální rady ODS a že nevidím nic špatného na tom, když se setkávám s politickým zástupcem SPOZ. Miroslav Kalousek se potkává s Vojtěchem Filipem či Bohuslavem Sobotkou v rámci politického spektra a není na tom nic divného.

Reklama

Výběr článků

Načítám