Hlavní obsah

Sobotka zamířil k Zemanovi, s Haškem se minul mezi dveřmi

Novinky, Jiří Ovčáček

Takřka mezi dveřmi se ve středu v kanceláři nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana v pražské Loretánské minuli lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho zástupce Michal Hašek. Sobotka zmizel v útrobách Zemanova dočasného sídla o půl páté odpoledne, aby za necelých deset minut odešel Hašek, který u budoucí hlavy státu pobýval od třetí hodiny. Novinkám řekl, že ke společnému setkání v krátkém mezičase nedošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Hašek při příchodu do Zemanovy kanceláře odůvodnil fakt, že předběhl svého stranického šéfa Sobotku tím, že jde o rozhodnutí nově zvoleného prezidenta. „Byl jsem pozván panem prezidentem, neurčuji prezidentský diář, takže jsem to pozvání přijal,“ prohlásil Hašek. Upřesnil, že pozván byl jako šéf Asociace krajů ČR. Zeman podle Haška krátce po své inauguraci přijme všechny hejtmany.

V době, kdy ještě Hašek jednal se Zemanem, dorazil do Loretánské ulice jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka. Novinářům řekl, že chce se Zemanem probrat budoucí osud současné vlády, obsazení Ústavního soudu nebo fiskální pakt EU. Jeho přijetí v brzké době ČSSD, na rozdíl od Zemana, podporuje.

Sobotka tvrdí, že si s faktem, že z vedení ČSSD byl Zemanem pozván až po místopředsedech Zdeňku Škromachovi, Marii Benešové a Haškovi, hlavu neláme.

„Myslím si, že to není nic, co by bylo na škodu. Je také logické, že současný prezident republiky má nejvíce polických kontaktů právě v ČSSD. Myslím si, že lidé volili Miloše Zemana jako bývalého lídra soc. dem., volili ho jako úspěšného premiéra za soc. dem. Naopak působení Miloš Zemana v čele SPOZ tolik úspěšné nebylo,“ řekl stranický lídr.

Sobotka pak vstoupil do „prezidentské kanceláře“. Zhruba za deset minut vyšel Hašek. Na dotaz Novinek, zda se v mezičase setkali krátce ve formátu Zeman-Sobotka-Hašek, odvětil stručně: „Nepotkali“.

Se Zemanem hovořil například o plánu prezidentských návštěv v krajích. Hašek uvedl, že nového prezidenta pozval na jižní Moravu, kde je hejtmanem. Očekává též, že Zeman mj. navštíví Pardubický a Zlínský kraj, kde vládne SPOZ v koalici s ČSSD.

Fotograf Slavík vytvořil oficiální portrét

Ve středu dopoledne fotograf Herbert Slavík pořídil oficiální Zemanův prezidentský snímek. Vítěz přímé volby hlavy státu po návratu z této akce do své kanceláře v pražské Loretánské ulici právě na toto téma zavtipkoval směrem k čekajícím novinářům. „Jsem rád, že mě považujete za fotogenického,“ pronesl při výstupu z automobilu k žurnalistům, kteří se chystali pokládat otázky. Víc ale Zeman neřekl a zmizel ve své kanceláři.

Reklama

Výběr článků

Načítám