Hlavní obsah

Poslanci podpořili finanční ústavu, má zabránit zadlužování státu

• Aktualizováno
Novinky, val

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili zákon o rozpočtové odpovědnosti, takzvanou dluhovou brzdu neboli finanční ústavu. Ta má zabránit zadlužení státu. Opozice neuspěla s požadavkem na pozastavení projednávání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Finanční ústava mimo jiné stanoví například to, že pokud veřejný dluh překoná 50 procent HDP, bude muset vláda požádat Poslaneckou sněmovnu neprodleně o vyslovení důvěry. Aktivní opatření by měla vláda začít vytvářet i při překročení hranice veřejného dluhu 40 procent HDP.

Proti návrhu se od počátku staví opozice, která bere zákon jako schválnost vůči ní samotné. Zákon by totiž jako první dolehl právě na budoucí vládu, kterou podle nynějších výhledů sestaví ČSSD.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka navíc podotkl, že je zákon zastaralý a nezohledňuje současný veřejný dluh České republiky, jehož vzrůstání přisoudil posledním dvěma vládám. Opozice proto navrhovala pozastavit jednání.

ČSSD se nestaví striktně proti normě, požaduje pouze, aby k ní vláda připravila prováděcí zákon, jenž by se schvaloval současně s normou.

Jelikož se jedná o ústavní zákon, k jeho přijetí je potřeba hlasů 120 poslanců, které koalice nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám