Hlavní obsah

Poslanci opět řešili imunitu, Kalousek chce omezení pouze na projevy ve Sněmovně

Poslanci se v úterý znovu dostali k tématu imunity, kterou by měli zákonodárci požívat. Opětovně předložená novela Ústavy, kterou loni odmítl Senát, počítá se zrušením doživotní imunity. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce navrhl, aby se imunita týkala pouze projevů ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas a Karolína Peake během jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Ministr financí jej zdůvodňuje tím, že zákonodárci stejně podle něho neumějí instrument využívat, jak by měli. Vydávání poslanců k trestnímu stíhání by se nestávalo předmětem politického boje, poznamenal.

Stejnou poslaneckou novelu, která ruší doživotní imunitu, Sněmovna schválila loni v únoru. Později ale narazila v Senátu, senátoři ji i kvůli absencím řady z nich nepřijali o dva hlasy. Poslanci a také senátoři obratem předložili úpravy znovu.

Nadále by podle předlohy platilo, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce.

Klub pro LIDEM a méně obstrukcí

Poslanci se v úterý zabývali i změnou jednacího řádu Sněmovny. Ta má mimo jiné snížit počet poslanců, kteří by si mohli vytvořit z deseti na šest. Opozice návrh kritizuje coby úlitbu pro stranu LIDEM, která má ve Sněmovně osm hlasů, přičemž dva z exposlanců VV do strany nevstoupili.

Opoziční poslanci hovořili o změně jako o "politické prostituci" či "formě politické korupce".

Koalice navrhuje v novele i další změny. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) chce omezit řečnění poslanců na počátku schůze. Poslanci by při předkládání návrhů změny programu  měli být v proslovech omezeni podobně jako u faktických poznámek na dvě minuty. Jen v úterý se jednání a hlasování o pořadu schůze protáhlo na dvě hodiny.

Koalice rovněž chce, aby opozice ztratila právo zablokovat závěrečné schvalování zákonů v jiných hodinách, než jsou zákonem stanovené středy a pátky od 09:00 do 14:00. Nyní k tomu stačí veto nejméně dvou poslaneckých klubů. Podle koalice by to mělo omezit obstrukce. Opozice hovoří o omezení práv.

Novela vznikla v Senátu, který chce, aby zákonodárci museli úpravy předložených norem vždy řádně zdůvodnit. Zakázat chce také doplňování předloh o nesouvisející úpravy. Předseda poslanců ODS Marek Benda ale chce všechny změny navržené Senátem vypustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám