Hlavní obsah

Do boje o NKÚ vstoupila další jména: Trezziová a Zahradník

Právo, ada, nig

Bitva o vedení Nejvyššího kontrolního úřadu jde do finále. Již více než rok je tato instituce bez šéfa a většina parlamentních stran připouští, že taková situace se již nedá protahovat. Do dlouhého seznamu jmen, kdo by mohl usednout do křesla prezidenta NKÚ, přibylo v úterý zatím poslední: bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová, kterou jako svůj návrh předkládá koaliční TOP 09.

Foto: ČTK

Bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová na archivní fotografii

Článek

Většina dosavadních návrhů dosud respektovala „nárok“ občanských demokratů na tuto funkci. Výjimkou byly pouze návrhy poslanců KSČM, kteří chtěli do křesla prezidenta prosadit svého Vladimíra Koníčka. ODS přicházela ale se jmény, která byla pro ostatní strany nepřijatelná, neboť šlo o aktivní nebo vysloužilé politiky, např. Ivan Fuksa nebo Zdeňka Horníková. Nyní se mluví o bývalém jihočeském hejtmanovi Janu Zahradníkovi.

ČSSD je podle předsedy jejich poslaneckého klubu Jeronýma Tejce připravena jednat o všech návrzích. Vadilo by jim jen to, kdyby kandidát nebyl odborníkem na kontrolu a na veřejnou správu a přecházel by přímo z politické funkce. „Chtělo by to určitou „karanténu“,“ prohlásil Tejc. Obě jejich podmínky zkušená daňová poradkyně Trezziová splňuje. Náměstkyní na financích byla mj. i za dnešního předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky.

Koaliční roztržka na obzoru

Občanští demokraté o její podpoře ale neuvažují, dávají přednost právě Zahradníkovi. Pokud bude tedy TOP 09 na její kandidatuře trvat, vyvolalo by to další koaliční roztržku.

Jak řekl Právu Tejc, pro soc. dem. je Trezziová dobrou kandidátkou. Mohli by jí tak při volbě ve Sněmovně teoreticky podpořit. „Pokud by ale nedošlo k žádné dohodě, dáme přednost vlastnímu kandidátovi, a předložíme k hlasování poslancům dosavadního viceprezidenta Miloslava Kalu,“ uvedl.

Lhůta pro podávání návrhů na kandidáta na funkci prezidenta NKÚ končí ve středu. Sněmovna by mohla o tom, koho navrhne ještě Václavu Klausovi ke jmenování do čela úřadu, hlasovat ještě na této schůzi Sněmovny v polovině února.

Budoucí prezident Miloš Zeman krátce po svém zvolení prohlásil, že by se mu v čele NKÚ líbil současný senátor a bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Ten však je nepřijatelný jak pro ODS, tak i pro TOP 09.

Reklama

Související články

Pravomoci NKÚ se měnit nebudou

Senátoři ve středu nepodpořili změnu Ústavy, která by rozšířila pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad tak nebude moci kontrolovat hospodaření...

Výběr článků

Načítám