Hlavní obsah

Účet za Zemanovu kampaň může vyšplhat až k 30 miliónům

Právo, jov

Volební tým Miloše Zemana zatím nemá spočteno, kolik peněz bylo utraceno za kampaň pro přímou volbu prezidenta. Odůvodňuje to tím, že ještě nejsou uzavřeny všechny faktury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vratislav Mynář a Miloš Zeman na tiskové konferenci. Archivní foto

Článek

„Neodborným odhadem mohu říct, že to může být 25 až 30 miliónů korun,“ řekl v pondělí Právu šéf týmu a předseda SPOZ Vratislav Mynář. Doplnil, že přesná čísla řekne po 20. únoru.

„Jsme v situaci, kdy máme uzavřen měsíc listopad, z větší části uzavřený prosinec, ale vůbec nemáme faktury za leden,“ vysvětlil Mynář, proč není konkrétní v otázce závěrečného účtu.

Mynář: Podezřelého sponzora nemáme

Na Zemanův transparentní účet budou ještě dobíhat sponzorské dary, které byly dohodnuty předem. Celkově by mohlo jít až o 18 miliónů, doposud na účtu přistálo zhruba 12 miliónů. Ty však už byly utraceny, k pondělku byl na transparentním účtu zůstatek zhruba 470 tisíc korun. „Na předpokládanou částku, kterou jsem uvedl, máme uzavřeny smlouvy se sponzory,“ řekl Mynář. „Není mezi nimi žádný podezřelý sponzor,“ dodal.

Fakt, že někteří sponzoři peníze teprve pošlou, šéf volebního týmu vysvětlil tím, že jde o vzájemnou dohodu. S cílem, aby finance přišly v době, kdy bude třeba uhradit řadu položek za kampaň. Jan Fischer zatím vykazuje příjmy a výdaje ve výši 22 miliónů korun.

Na transparentním účtu Karla Schwarzenberga, který posbíral 34,7 miliónu a vydal také téměř tolik, přistál 1. února, tedy skoro týden po volbách, milión od Libora Winklera. To je spolupracovník Karla Janečka – předseda představenstva společnosti RSJ a člen dozorčí rady Nadačního fondu proti korupci, který Janeček založil. Winkler už na podzim Schwarzenbergovi poslal pět miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám