Hlavní obsah

Praha dává za opencard milióny neprůhledné firmě

Právo, Jakub Troníček
Praha

Zhruba 2,3 miliónu měsíčně platí pražský magistrát za správu projektu Opencard. Kdo peníze inkasuje, ale zůstává nejasné. Nizozemská společnost Emoney Group, která odkoupila klíčovou část původní správcovské firmy Haguess, totiž odmítá rozkrýt svou vlastnickou strukturu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli netransparentnosti byl v minulosti terčem kritiky i Haguess, který lukrativní zakázku od magistrátu získal v roce 2006 i přes anonymní vlastnickou strukturu. Teprve po tlaku médií se k akciím přihlásil předseda její dozorčí rady Jaroslav Turek.

Nizozemská Emoney Group teď koupila klíčovou část Haguessu prostřednictvím dceřiných firem založených v Česku – Emoney Solutions, a. s., a Emoney Services, s. r. o. Skupina byla založena teprve loni. A v jejím vedení pracuje jako výkonný šéf i bývalý ředitel Haguessu Petr Stránský, který měl projekt Opencard na starosti.

„V souvislosti s převzetím aktivit souvisejících s řešením čipových karet a transakčních systémů přešla část týmu společnosti Haguess do Emoney Group,“ řekl k tomu mluvčí nizozemské skupiny Martin Opatrný s tím, že to je i případ Stránského.

Ten podle Opatrného, který shodou okolností v minulosti působil jako mluvčí projektu Opencard, neměl v Haguessu žádnou kapitálovou účast a žádné majetkové propojení neexistuje ani mezi Haguessem a Emoney Group.

Vazby manažerů

Kdo nizozemskou společnost vlastní, ale Opatrný sdělit odmítl: „Žádný jeden konečný vlastník společnosti neexistuje. Skupina se sídlem a s kancelářemi v nizozemském Hoofddorpu má diverzifikovaný kapitál bez majoritního akcionáře. S ohledem na ochranu obchodních zájmů svoje investory nezveřejňujeme, stejně jako drtivá většina podobných společností.“

Společníkem v Emoney Group je však i společnost Exiler Limited se sídlem na Gibraltaru a od té vedou nitky zpátky ke Stránskému. Např. už od roku 2009 vlastní tato firma společnost Stransky Consulting, ve které je Stránský jediným jednatelem.

S ohledem na ochranu obchodních zájmů svoje investory nezveřejňujeme.
Martin Opatrný, mluvčí společnosti Emoney Group pro ČR a SR

Kromě Stránského je pak ve vedení Emoney Group i nizozemský právník Jacobus Henderikus Fellinger, který zase už od loňského srpna sedí v dozorčí radě české firmy Digital Media Production, a. s., kde je Stránský členem představenstva.

Vlastníkem této společnosti je pak prostřednictvím další firmy opět Exiler Limited se sídlem v Portland House na Glacis Road na Gibraltaru. Právě to je přitom oblíbená adresa pro zakládání anonymních offshoreových společností.

Pražská radní pro informační technologie Eva Vorlíčková v této souvislosti připustila, že magistrát žádné informace o skutečných vlastnících společnosti Emoney Group nemá a také že o vstupu zahraničního investora do Haguessu hlavní město dopředu informováno nebylo.

„Neexistuje žádný právní nástroj, kterým bychom mohli zamezit vstupu společnosti Emoney do uvedených smluv, neboť smluvní stranou se jmenovaná společnost stala dnem účinnosti smlouvy o prodeji části podniku Haguess,“ uvedla k tomu Vorlíčková.

Bez referencí

Vlastníkem domény www.emoneyventures.com, na které běží internetová prezentace nového správce opencard, je právě zmíněný Fellinger. Tento odborník na korporátní právo ji podle dostupných údajů registroval loni 10. prosince, a to s využitím jedné z nejlevnějších hostingových služeb v Nizozemsku.

Stránky obsahují jen obecné proklamace, žádné konkrétní reference na již realizované projekty web nenabízí.

Opatrný v této souvislosti pouze uvedl, že současná podoba firmy vznikla loni „jako výsledek předchozích projektových aktivit“.

„Odborníci z Emoney Group mají více než dvacetiletou historii v těchto oblastech, což také vytváří z Emoney jednu z nejkvalifikovanějších společností na trhu, navzdory tomu, že vlastní značka je velmi mladá,“ konstatoval Opatrný s tím, že v současné době realizuje skupina projekty např. v Mexiku nebo jižní Asii. Žádné konkrétní zakázky ale neuvedl.

Poznamenal pouze, že v minulosti se odborníci z Emoney Group podíleli na obdobných projektech po celém světě, např. Meet Card na Tchaj-wanu, iVenture Card v Singapuru nebo OV-Chipkaart v Nizozemsku.

Pražský magistrát podle Vorlíčkové zatím s novým správcem opencard nejednal, Opatrný každopádně slibuje, že vstup zahraničního partnera by měl přinést zlepšení služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám