Hlavní obsah

Zeman: Odvolat premiéra? Prezident dbalý své cti to neudělá

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí prezident Miloš Zeman se vyjádřil ke spekulacím, že by ze své hradní pozice na základě znění ústavy mohl odvolat premiéra. Zeman upozornil, že v takovém případě by Sněmovna nepřijala novou vládu. Prezident dbalý své cti proto podle něj nic takového dělat nebude.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Za prvé, seznámil jsem se s názory ústavních právníků, z nichž někteří říkají, že to je, a jiní říkají, že to není možné. Sám nejsem právník, ale jsem politik,“ řekl v pondělí Zeman na dotaz Práva.

„A i kdyby to možné bylo, budu se ptát, k čemu by to bylo dobré. Protože každý, kdo trochu zná politiku, musí vědět, že po kroku A musí být připravený krok B. Nu, a jestliže by tedy premiéra neodvolala Sněmovna, ale prezident, tak krok B by spočíval v tom, že by prezident jmenoval vládu, kterou by Sněmovna nepřijala. A žádný prezident, dbalý své cti, nic takového dělat nebude,“ dodal Zeman.

Již před tím označil takovou variantu za „velmi extenzívní výklad ústavy“. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) možnost, že by měla hlava státu možnost předsedu vlády svévolně odvolat, minulý týden ostře odmítl. Podle Nečase by šlo o „ústavní puč“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám