Hlavní obsah

Ústecká ubytovna pro sociálně slabé je prázdná, opustili ji poslední nájemníci

Právo, Aleš Pelikán
Krásné Březno

Spor o neoprávněné obývání ubytovny v ústeckém Krásném Březně v pondělí definitivně skončil. O víkendu aktivisté z iniciativy Bydlení pro všechny a občanského sdružení Konexe lidem sehnali nové byty a pomohli jim i uhradit kauce. Z ubytovny se v neděli a v pondělí odstěhovalo posledních zhruba 40 lidí a objekt převzal vlastník, firma CPI Byty.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pondělní stěhování některých obyvatel ubytovny v Krásném Březně

Článek

Na konci ledna byla ukončena smlouva mezi firmou a nájemcem, který byty v ubytovně dál pronajímal. Tím skončily i smlouvy podnájemníků ubytovny. Jenže část z nich v ubytovně zůstávala i na začátku února, protože jim prý nikdo vhodné bydlení nenabídl a řada převážně sociálně slabých rodin s dětmi neměla kam jít.

Na stranu podnájemníků se postavila řada aktivistů převážně z volné iniciativy Bydlení pro všechny a přes víkend lidem bydlení sehnali. „Během soboty se aktivistům iniciativy podařilo nalézt majitele nemovitostí, kteří disponují potřebným počtem bytů a jsou ochotni uzavřít standardní nájemní smlouvy s přijatelnou výší nájemného,“ uvedl mluvčí iniciativy Bydlení pro všechny Dalibor Záhora.

Firma CPI ubytovnu uzavřela kvůli jejímu dezolátnímu stavu, prý byl pobyt v ní životu nebezpečný. K poslednímu lednu firma ukončila smlouvy s dodavateli energií, v pátek tak byla odpojena voda, elektřina i topení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Závěrečné setkání bývalých obyvatel a aktivistů před ubytovnou v Krásném Březně

Zástupci vlastníka chtěli ubytovnu projít, zapsat si zbývající lidi v ubytovně a podat na ně případně žalobu. To jim neumožnili aktivisté. Ti zbývajícím obyvatelům sehnali plynová topidla a vařiče.

Podle zástupců společnosti CPI Byty i města obyvatelé věděli o chystaném uzavření ubytovny už od listopadu loňského roku a měli si nové bydlení hledat. „Chodili jsme na sociálku a Člověka v tísni, oni nám ale nemohli bydlení sehnat. Byli jsme tu tři měsíce a tři měsíce se nic nedělo. Pomohli nám ale lidi, které jsme si pozvali a za čtyři dni nám bydlení pomohli sehnat,“ řekla bývalá obyvatelka ubytovny Iveta Jaslová.

Byty, kam se obyvatelé ubytovny přestěhovali, jsou první kategorie a vesměs po rekonstrukci.

Dluhy za nájem objektu v Krásném Březně ze strany provozovatele prý vzrostly na šestimístnou sumu. Stejně tak náklady za neuhrazené energie a služby, které dosahují půl druhého miliónu korun. Firma proto podá na provozovatele trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám