Hlavní obsah

S grafikem Kulhánkem se přišly rozloučit desítky lidí

– Praha

Na poslední rozloučení s grafikem Oldřichem Kulhánkem dorazilo do strašnického krematoria v Praze několik desítek smutečních hostů. Obřadu se zúčastnil i pražský primátor. Kulhánka veřejnost znala hlavně jako autora českých bankovek. Zemřel před týdnem ve věku 72 let.

Foto: Jan Handrejch

Výtvarník a autor grafického návrhu českých bankovek Oldřich Kulhánek

Článek

Kromě příbuzných a známých přišli zesnulého vyprovodit také výtvarníci Joska Skalník nebo Jan Saudek. Obřadu přihlížel pražský primátor Bohuslav Svoboda a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Věnec poslalo také ministerstvo kultury.

Oldřich Kulhánek se narodil 26. února 1940 v Praze. V letech 1958 až 1964 studoval grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. První samostatnou výstavu měl v roce 1968.

Za své ostře kritické a výrazně ironické listy z let 1968 až 1971 byl v roce 1971 zatčen a odsouzen za hanobení představitelů komunistických zemí. V 70. letech měl úplný zákaz výstav, spolupráce s nakladatelstvími i publikování.

Počátkem 90. let vytvořil Kulhánek návrhy českých bankovek. V 90. letech Kulhánek oprášil mimo jiné motiv zápasů, inspirován vrcholovým sportem, a vytvořil řadu dalších figurálních cyklů včetně například souboru litografií Ecce homo či cyklu leptů Erotické hrátky.

Lidé si mohou dílo Oldřicha Kulhánka přijít připomenout do Muzea Kampa, které při příležitosti jeho úmrtí otevřelo komorní výstavu jeho prací ze svých sbírek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám