Hlavní obsah

Škromach u Zemana předběhl Sobotku, "piklení" začalo

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach předběhl svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku a už v pondělí se setkal s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka schůzku absolvuje až ve středu. Všechny zájemce o jednání se Zemanem ale v pondělí přeskočil poslanec VV Petr Skokan, který dorazil jako první.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Škromach přichází na schůzku s Milošem Zemanem

Článek

Skokan přišel do Zemanovy kanceláře v pražské Loretánské ulici jako první gratulant krátce před tři čtvrtě na dvanáct. Při odchodu nechtěl prozradit, zda byl Zemanem pozván, nebo jestli šlo o jeho vlastní iniciativu.

Vzápětí dorazil Škromach, který byl Zemanem pozván. Prohlásil, že chce poblahopřát nově zvolenému prezidentovi, kterému přinesl meruňkovici z roku 1999. Avizoval, že na setkání dojde i na politiku. „Určitě si řekneme i něco k politickým tématům,“ uvedl. Pokud jde o fiskální pakt, připustil, že má ČSSD odlišný názor, podporuje jeho přijetí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec VV Petr Skokan míří za Milošem Zemanem

Škromach tak předběhl svého stranického šéfa Sobotku, kterého Zeman přijme až ve středu v půl páté odpoledne. Pořadí schůzek může být odrazem vztahu nově zvolené hlavy státu k politikům ČSSD.

Předsjezdový boj uvnitř ČSSD začíná

Zatímco Škromach se nebrání možnosti nabídnout Straně práv občanů-zemanovci (SPOZ), kde je Zeman čestným předsedou, předvolební koalici, Sobotka tuto partaj kritizuje. Hovoří například o tom, že je složena z postkomunistů.

Nový týden začíná dobře. Vláda se kymácí a předsjezdové piklení začalo.
Zdeněk Škromach

Zeman přislíbil, že se zúčastní sjezdu ČSSD, který se uskuteční 15. a 16. března v Ostravě, na kterém bude zvoleno nové vedení. Hodlá zde pronést zdravici. Budoucí hlava státu zároveň ujišťuje, že nebude zasahovat do dění v sociální demokracii.

Fakt, že se už naplno rozjíždí předsjezdový boj, připustil právě v pondělí Škromach. „Dnes několik zajímavých setkání. Nový týden začíná dobře. Vláda se kymácí a předsjezdové piklení začalo,“ poznamenal na svém facebookovém profilu.

Škromach pobyl u Zemana takřka dvě hodiny. „Bavili jsme se o budoucnosti a vzpomínali na minulost,“ poznamenal bez podrobností místopředseda sociální demokracie. Doplnil, že tématem byly i vztahy nově zvoleného prezidenta se Senátem, kde Škromach zastává funkci místopředsedy. Zeman už avizoval, že by se rád po nástupu na Hrad zúčastnil jednání horní komory.

Před 14:00 za Zemanem přišla i místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, která patří k jeho dlouhodobým podporovatelům. Už před prvním kolem přímé volby prezidenta vystoupila Benešová po Zemanově boku na společné tiskové konferenci pořádané právě v pražské Loretánské ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám