Hlavní obsah

Odvolat premiéra? To vyplývá jen z extenzivního výkladu ústavy, řekl Zeman

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Budoucí prezident Miloš Zeman se v pondělí vyjádřil k úvahám o tom, že by jako prezident na základě znění ústavy mohl sám odvolat předsedu vlády. Budoucí prezident poznamenal, že tato úvaha vychází z „velmi extenzivního výkladu ústavy“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zvolený prezident je znám svou kritikou na adresu vládní politiky. Sám také před volbami prohlašoval, že by se zasadil o pád vlády. Proto z předchozích dní vyplynuly spekulace, zda by jako hlava státu mohl Nečase sám sesadit.

Extenzivní znamená rozšířený výklad právní normy, tedy širší výklad, než z textu doslova vyplývá.

Fiskální pakt až po euru

Zeman se rovněž vyjádřil na téma fiskálního paktu, který nyní cloumá koalicí. Zeman není příznivcem okamžitého vstupu České republiky do fiskálního paktu, jak to požaduje TOP 09. Podle Zemana má takový krok smysl až v okamžiku, kdy bude v zemi platit euro.

„Myslím si, že to má smysl v okamžiku, kdy ČR bude mít euro, protože se fiskální pakt týká především zemí, které jsou v eurozóně,“ řekl v pondělí Zeman novinářům při příchodu do své kanceláře v pražské Loretánské ulici.

Postoj k fiskálnímu paktu dělí vládní koalici. TOP 09 požaduje zapracovat do nové koaliční smlouvy závazek vlády přistoupit k tomuto paktu už letos. Jinak odmítá novou koaliční smlouvu podepsat. ODS je jiného názoru, k paktu chce přistoupit jedině v případě schválení finanční ústavy a ústavního zákona o referendu o přijetí společné evropské měny.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že by postoj TOP 09 mohl vést k předčasným volbám. „Poté, kdy bohužel prošly církevní restituce a vláda prosadila navzdory odporu ČSSD i tzv. druhý pilíř, už nemá TOP 09 žádnou silnou motivaci zůstávat v rozkládající se a upadající Nečasově vládě. Možná tak půjdeme volit do Sněmovny už v letošním roce. ČSSD je připravena podpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ napsal Sobotka na svém facebookovém profilu.

Zeman v pondělí  absolvoval schůzku s poslancem VV Petrem Skokanem a místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem. Setkání s dalšími politiky budou následovat v příštích dnech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám