Hlavní obsah

Zeman se odmítá sejít s LIDEM, neprošli prý "peklem voleb"

Praha
Aktualizováno

Zvolený prezident Miloš Zeman by se měl v následujících dnech sejít s představiteli parlamentních stran. Výjimkou je strana Karolíny Peake LIDEM, s jejímž zástupcem se Zeman sejít nechce. Podle předsedy zemanovců Vratislava Mynáře proto, že strana "neprošla peklem voleb".

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman po příjezdu do Prahy.

Článek

Zeman se už před svým zvolením opakovaně vyjadřoval kriticky na adresu LIDEM. Vadilo mu právě to, že tato strana vznikla až v průběhu volebního období a její poslanci byli zvoleni za jiný subjekt.

Šéfka LIDEM Karolína Peake si chce počkat na vyjádření samotného Zemana, slova Mynáře ji prý nezajímají. "Nepředpokládám, že předseda politické strany SPOZ je hlavním mluvčím nestranického, přímo zvoleného prezidenta. Nepovažuji tedy za nutné na jeho slova reagovat. Počkám si na vyjádření budoucího prezidenta republiky. Prezidenta nestranného a nadstranického, jak doufám," uvedla.

Sobotka chce korektní vztahy

Naopak očekávaná schůzka s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou se uskuteční ve středu odpoledne. Informoval o tom Sobotka, který již o víkendu zdůraznil, že nejsilnější opoziční strana usiluje o korektní vztahy s nastávající hlavou státu. Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman byl se svou stranou několik posledních let rozhádaný kvůli prezidentským volbám v roce 2003, kdy ho někteří sociální demokraté odmítli navzdory původním slibům podpořit.

Zeman už dříve avizoval, že dorazí i na březnový sjezd ČSSD, kde také pronese řeč.

S Klausem a Nečasem se sejde v úterý

Již v úterý se Zeman setká s předsedou ODS Petrem Nečasem. Předseda vlády budoucí hlavu státu navštíví v podvečer v jeho kanceláři na dohled od Pražského hradu. Jejich setkání zřejmě bude chladné a pracovní. Zeman se totiž netají nesouhlasem s vládními kroky a na kritice vlády postavil svou prezidentskou kampaň.

Ve stejný den má zvolený prezident naplánovanou schůzku s dosluhující hlavou státu Klausem. Někdejší předseda vlády i ODS společně se svou rodinou podpořil Zemanovu kandidaturu v závěru předvolební kampaně. Přes některé názorové rozdíly je jejich pohled na politiku podobný.

Ve středu a ve čtvrtek se Zeman sejde s předsedy TOP 09, VV a KSČM. Podle Mynáře zatím není zřejmé, kdy přesně se schůzky odehrají.

Reklama

Výběr článků

Načítám