Hlavní obsah

Stamilióny za IT služby rozdal bez tendru i Škromach

Právo, Jakub Svoboda

Podezřelé stamiliónové zakázky na IT služby rozdávalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) bez veřejné soutěže už dávno před příchodem Jaromíra Drábka (TOP 09) do čela resortu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

Jak Právo zjistilo, v roce 2005, kdy byl ministrem práce nynější senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, získala firma OKsystem bez řádného výběrového řízení zakázku na softwarové vybavení systémů hmotné nouze a sociálních služeb za 678 miliónů korun.

Jak Právo už loni v souvislosti s problematickým startem nového Drábkova systému pro výplatu dávek zjistilo, v letech 2004 až 2006, kdy byl Škromach ministrem práce, došlo v resortu MPSV ke skokovému navýšení výdajů za IT služby ze 440 miliónů na bezmála 1,6 miliardy.

Škromach prostřednictvím mluvčího ČSSD Martina Ayrera tehdy vzkázal, že nemá k vysvětlení růstu výdajů za IT potřebné informace. MPSV to pak bez bližších podrobností zdůvodnilo vznikem nových agend příspěvku na péči a hmotné nouze.

Teprve po několika měsících se Právu podařilo zjistit, jak to s utrácením Škromacha v letech jeho ministrování vlastně bylo. Z internetové databáze veřejných zakázek Centrální adresa přitom mj. vyplývá, že od jednání v kanceláři na MPSV do uzavření smlouvy o kontraktu za 678 miliónů Kč mezi ministerstvem a dodavatelem uběhlo pouhých osm dní.

Škromach: Vycházelo se ze starších smluv

Škromach si podle svých slov na tuto zakázku už příliš nepamatuje. „Pokud si ale vzpomínám, smlouvy s OKsystemem byly uzavřeny ještě v dobách ministra Jindřicha Vodičky (ten byl ministrem práce za ODS v letech 1992 až 1997 – pozn. redakce) a z těch smluv se vycházelo. A pokud vím, byla na to odborná stanoviska, že to jinak řešit nejde. Čili byla to věc závazků, které vznikly zřejmě v minulosti,“ řekl Právu Škromach.

„Jednací řízení bez uveřejnění tehdejší vedení ministerstva zdůvodnilo paragrafem v zákoně o veřejných zakázkách, podle kterého mohla být veřejná zakázka plněna z technických důvodů nebo z důvodu ochrany práv z průmyslového a jiného duševního vlastnictví pouze určitým dodavatelem, v tomto případě společností OKsystem,“ informovala v pátek Právo současná mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Tím, že zakázku přidělilo bez výběrového řízení vybrané firmě, OKsystemu, MPSV znemožnilo konkurenčním firmám, aby se o ni mohly ucházet.

„Když jsme tehdy orientačně počítali, za kolik bychom byli schopni takový systém dodat – pokud bychom se mohli zúčastnit výběrového řízení – dostali jsme se k částce 100 miliónů korun,“ řekl Právu manažer jedné z konkurenčních firem, který si nepřál být jmenován.

„V době, kdy se o zavedení tohoto nového systému jednalo, naše firma provozovala software, který sociální problematiku pokrýval a státní správa ho používala,“ dodal.

Smlouvu na dodávku IT služeb uzavřelo MPSV s OKsystemem v roce 2005 už několik týdnů před tím, než Sněmovna začala projednávat a posléze i schválila příslušný zákon, který užívání nového systému státními úřady upravoval. Zákonodárci při hlasování nakonec nerespektovali doporučení Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který návrh zákona, jenž úřadům nařizoval software OKsystemu používat, doporučil zamítnout.

OKsystem odstavili Drábek se Šiškou

Společnost OKsystem zajišťovala informační systémy pro MPSV už před příchodem Škromacha do funkce ministra, za IT služby v oblasti dávek či nezaměstnanosti dostávala od ministerstva stovky miliónů korun ročně ještě předloni. Od loňska má ale MPSV jiné dodavatele, které si vybralo bez výběrového řízení s odůvodněním, že může použít starší rámcovou smlouvu, k níž stačí pouze uzavřít dodatky.

Společnost OKsystem kvůli tomu podala na konci loňského května stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tendr a stížnost firmy hrají roli v policejním obvinění odvolaného náměstka MPSV Vladimíra Šišky.

Ten se podle policie pokoušel vedení OKsystemu přimět ke stažení jeho stížnosti k antimonopolnímu úřadu tím, že mu nabídl jinou lukrativní zakázku.

Kvůli aféře svého někdejšího prvního náměstka Šišky rezignoval loni v říjnu na post ministra práce Jaromír Drábek.

Pár dní poté ÚOHS zrušil ministerstvu práce smlouvu na miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek s firmou IBM. Podle antimonopolního úřadu MPSV porušilo zákon, protože na zakázku měla být vypsána normální soutěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám