Hlavní obsah

Sobotka: Můj vztah se Zemanem je složitý, ČSSD s ním ale chce vycházet

Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se tento týden sejde s budoucím prezidentem a někdejším šéfem strany Milošem Zemanem. Sobotka to uvedl v diskusním pořadu Partie televize Prima. S budoucí hlavou státu bude chtít hovořit o tom, že nejsilnější parlamentní strana si přeje mít s novým prezidentem korektní a věcné vztahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Zeman, který 8. března nahradí na Hradě Václava Klause, byl zvolen jako první český prezident přímou volbou. Nyní absolvuje první významná politická jednání; na úterý má naplánované schůzky s Klausem a také s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem. [celá zpráva]

"Popravdě řečeno nevím, kolik si na mne nový prezident udělá času, ale témat, o kterých bychom chtěli hovořit, je celá řada," prohlásil Sobotka v televizi.

Připustil přitom, že jeho vztah k Zemanovi je složitý, stejně jako vztah celé ČSSD k prezidentovi.

Zeman byl úspěšným předsedou strany, vedl její menšinovou vládu. Se soc. dem. se ovšem rozešel poté, co jej někteří její zákonodárci v roce 2003 nepodpořili v parlamentní prezidentské volbě. Po odchodu z ČSSD spoluzaložil neparlamentní Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejímž je nyní čestným předsedou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Sobotka připomněl, že ČSSD před druhým kolem volby Zemana voličům doporučila a dala mu přednost před šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. "To si myslím, že by nám korektní a věcné snahy mělo usnadnit," poznamenal. Předseda ČSSD zdůraznil, že strana respektuje Zemanův silný mandát, získaný ve většinové volbě.

Od Zemana prý očekává především pohled do budoucnosti. "Já zaznamenal řadu výroků pana prezidenta, kdy se přihlásil k levicovým hodnotám. Přihlásil se k tomu, že má jinou představu o vládě," řekl Sobotka. Jestliže má prý v roce 2014 nastat změna vlády, kterou si přeje i Zeman, je podle předsedy ČSSD jen těžko možné si představit, že by se uskutečnila bez toho, aby jeho strana ve volbách porazila ODS a TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám