Hlavní obsah

Schwarzenberga v Německu litovali, že se nestal prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v sobotu rozhovořil o tom, že zahraniční politici na mnichovské bezpečnostní konferenci vyjadřují lítost kvůli tomu, že nebyl zvolen českým prezidentem. S negativními reakcemi na protiněmecký tón české předvolební kampaně se prý v bavorské metropoli nesetkal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg to ale bere poněkud s nadhledem a přikládá to spíš zdvořilosti kolegů. „Samozřejmě mně každý vyjadřoval lítost. Mně nikdo neřekl: ,Já jsem šťastný, že to vyhrál Zeman.‘ To se přeci jenom nestává. Já jsem neočekával, že všichni tady budou vyjadřovat lítost, ale musíme to brát v rámci zdvořilosti,“ uvedl Schwarzenberg.

Ve volbách se mu dostalo velké podpory od Čechů žijících v zahraničí a silně ho preferoval například i německojazyčný tisk. „Každá chvála mě potěší,“ přiznal Schwarzenberg. „A když pro mě hlasovali všichni ti, kteří žijí v zahraničí a vyznají se také v evropské a mezinárodní politice více než my doma, tak jsem z toho měl radost samozřejmě,“ dodal.

Německé a rakouské deníky naopak ostře kritizovaly jeho protikandidáta, nakonec vítězného Miloše Zemana, za nacionalistickou kampaň proti Schwarzenbergovi, v níž napadal ministrovo odsouzení poválečného vysídlení sudetských Němců a jeho nesouhlas s postupem tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše vůči německé menšině.

V Mnichově se však k této epizodě českých prezidentských voleb podle Schwarzenberga nikdo nevracel. „Oni vědí, že co se kecá ve volebním boji, nehraje tak velkou roli. A já jsem také přesvědčen, že budoucí prezident Zeman se vydá ihned na cestu, aby ta, řekněme, nedorozumění objasnil,“ uzavřel šéf české diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám