Hlavní obsah

Martin Kuba: Kdyby někdo tvrdil, že je ODS v dobré kondici, tak prostě lže

Právo, Jan Martinek

První místopředseda Občanské demokratické strany (ODS) Martin Kuba se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k interní situaci ve své politické straně a jasně uvedl, že jeho ochota obhajovat věci, které nemůže ovlivnit, také někde končí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ODS Martin Kuba

Článek

Před třemi měsíci se ODS na kongresu zavázala, že svou politiku změní. Co se podle vás jako prvního místopředsedy za tu dobu reálně změnilo?

Z regionů zní kritika, že se stále nedaří měnit obraz naší politiky. Je třeba si přiznat, že ODS v této chvíli není v ideální kondici. Já o tom na grémiu hovořím velmi otevřeně. Jsem přesvědčen, že politici ODS si musí mnohem více uvědomovat, že je mnohem důležitější, co si o nás povídají lidé v hospodách, maminky na pískovištích a lidé na ulicích, než to, co si o sobě myslíme my sami, a ujišťujeme se, že naše politika je správná.

Mám pocit, že někteří kolegové si neuvědomují, že neseme témata, která se naprosto míjejí s obyčejnými starostmi lidí v jejich životech. Pokud se nám toto nepodaří změnit, můžeme uspět jen velmi složitě. Všichni ve vedení strany si to musí uvědomit. Naši členové, kteří mezi těmi lidmi žijí, to cítí. Některým politikům, kteří už dlouho sedí v parlamentu, tenhle svět trochu uniká.

Co si podle vás lidé o ODS říkají v hospodách a na ulicích?

To je naprosto jasné. Lidé nejsou někdy s to pochopit, co se ve vládě vlastně děje, protože se to k nim dostává nějak zprostředkovaně. Jednak jim vadí ty neustálé pseudokrize, vadí jim, že neplatí, co politici říkají.

Když se podíváte na hnutí LIDEM a Karolínu Peake, která před Vánoci dává ultimáta, že desátého odchází z vlády, a pak se nestane nic. Když posloucháte TOP 09, že najednou musíme podepsat v koaliční smlouvě fiskální pakt, a když ne, tak se nestane nic…

V politice nemůžete vyloučit nikdy nic.
Martin Kuba

Korektně použiju příklad i z ODS, když řekneme, že budeme dělat koalici pouze se stranou, která má parlamentní klub, a nakonec zjistíme, že klub vlastně nepotřebujeme, to jsou pro lidi nesrozumitelné věci.

Pak jsou to kroky, které někdy skutečně komplikují lidem život. Pokud mají ze svých daní zaplatit stamilióny na informační systémy na ministerstvu práce, a v roce 2013 skončíme u toho, že každý musí nosit smlouvu v kapse, jinak kontroloři ministerstva nejsou schopni potírat černou práci, tak je to prostě absurdní. ODS se musí zaměřit na konkrétní problémy a nést srozumitelnou politiku, která naše voliče oslovuje a řeší jejich běžné starosti.

Pořád říkáte, že ODS musí udělat to či ono. Ale nemělo se to udělat už dávno?

Já můžu mluvit za tu dobu, kdy jsem v grémiu. Snažím se dělat maximum: objíždím všechny regiony, snažím se komunikovat, ve všech svých veřejných vystoupeních se snažím ty priority sdělovat. Ale to je otázka na každého politika, který je ve vedení strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Záleží na každém členovi grémia, jestli je toho schopen, jestli toho dokáže využít. Jestli se začneme vracet k tomu, že se o věcech nebude rozhodovat v úzkém okruhu tří lidí, ale bude široká diskuse, kde budou slyšet názory jak z místních sdružení, tak z poslaneckého klubu.

Měl jste ambice být „zlým mužem“ ODS. Daří se vám to naplňovat?

Sliboval jsem, že kdykoli bude téma, vůči kterému je potřeba se vymezit, tak to udělám. A řekl bych, že to dělám. V momentě, kdy se na ministerstvu financí objevil návrh, že bude změna při platbě daně z nemovitosti – že když si ušetříte svoje peníze a budete si chtít koupit nemovitost, tak budete muset zaplatit daň –, byl jsem tím, kdo okamžitě vystoupil s tím, že to ODS nesmí připustit.

Můžete vyloučit, že se některým nespokojeným stranickým buňkám podaří vyvolat mimořádný volební kongres?

V politice nemůžete vyloučit nikdy nic.

Je to tedy podle vás reálná možnost?

V ODS je skutečně nespokojenost, která je jasná, je legitimní. Kdyby někdo tvrdil, že ODS je v dobré kondici, tak prostě lže. Pokud se ve velmi krátké době nepodaří vedení, grémiu, panu premiérovi jasně změnit styl komunikace politiky, může se přirozeně stát, že členská základna bude požadovat personální změny. Byl by to naprosto přirozený vývoj.

Co říkáte na to, že vám někteří členové strany dodnes vyčítají, že jste na kongresu nekandidoval na předsedu proti Petru Nečasovi?

Byl jsem přesvědčen, že jediným rozumným řešením bylo, aby byl předsedou zvolen Petr Nečas. S podmínkou, že bude vnímat, že je třeba změnit politiku ODS. To bylo moje stanovisko a byl jsem připraven na tom spolupracovat. Na to jsem připraven stále. Moje ochota obhajovat věci, které nemohu ovlivnit, také někde končí.

V týmu musíme nést týmovou zodpovědnost, ale zároveň musí každý nést svou osobní zodpovědnost. Já jsem nechtěl kandidovat na předsedu ODS, a ani v této chvíli o tom nijak neuvažuji. Jen říkám, že každý z nás, kdo jsme se do vedení přihlásili, je zodpovědný za budoucnost té značky a na každém záleží, co pro to dělá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Chápu to správně, že pokud se politika ODS do nějaké doby nezmění, mohl byste Petra Nečase vyzvat?

Tak to vůbec neznělo. Myslím, že je důležité si velmi otevřeně říkat, co lze a co nelze. Já se hodlám podílet na vedení ODS v týmu, kde se ty věci konzultují, konzultuje se postup. Nejsem ochoten nést náklady toho, kdy ta rozhodnutí probíhají někde mimo, rozhoduje o tom například předseda sám a náklady pak nese celé grémium.

Funguje teď grémium ODS podle vašich představ?

Je nutné – já přináším informace z regionů –, abychom na grémiu hovořili opravdu velmi otevřeně a uvědomovali si, jaký je na nás pohled zvenčí. V tomto smyslu bude pro některé členy grémia problematické ten pohled změnit.

Můžete čtenářům jako ministr průmyslu a obchodu říci, zda nás kvůli sporu o podpis fiskálního paktu čeká další z mnoha vládních krizí?

Já to nepovažuji za krizi. Navíc řadu těch minulých považuji spíš za pseudokrize, které vládě enormně škodí. Od TOP 09 jsme dostali mediální prohlášení, že pokud v koaliční smlouvě nebude připojení k fiskálnímu paktu, oni koaliční smlouvu nepodepíšou, což je pro Českou republiku poměrně zásadní rozhodnutí. Zároveň ale říkají, že se nic nestane, když smlouva podepsána nebude. To vyznívá pro občany této republiky dost hloupě a dost nesrozumitelně.

Podle mě to je spíše test, kdy si Miroslav Kalousek vyhodnotil, že by bylo dobré využít potenciál Karla Schwarzenberga z prezidentských voleb pro politický úspěch TOP 09. Vnímám to tedy jako vypuštění balónku, který by mohl v koalici vytvářet tenzi.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám