Hlavní obsah

Česko sevře ledový krunýř, varují meteorologové

Na celém území České republiky hrozí od sobotního večera náledí, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Jihočeském kraji navíc stále platí povodňová pohotovost, všude jinde už meteorologové výstrahu před záplavami zrušili.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chodci by měli být při chůzi po zledovatělých chodnících opatrní. Ilustrační foto.

Článek

Varování před náledím platí od 18:00 do neděle 11:00 a povodňová pohotovost v jižních Čechách do nedělního poledne.

"V sobotu večer se při poklesu teploty pod bod mrazu bude na vlhkém povrchu vytvářet náledí nebo zmrazky," oznámili pracovníci ústavu.

Vozovky a chodníky budou podle ČHMÚ místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.

Na jihu Čech stále platí povodňová pohotovost

Naproti tomu situace na českých tocích se zlepšila. Ještě v pátek platila téměř v celých Čechách povodňová bdělost, a v Jihočeském a Plzeňském kraji dokonce povodňová pohotovost.

Nyní je vyhlášena povodňová pohotovost jen na Jindřichohradecku a Táborsku v jižních Čechách. "Výstraha na povodňové stavy je s výjimkou povodí Nežárky a Lužnice zrušena," sdělili meteorologové.

Podle ČHMÚ se bude hladina dolní části Nežárky a střední a dolní Lužnice držet na nynější úrovni. Kolísat by mohla nejvýše o několik centimetrů. "Trvalejší pokles na Lužnici nastane až během neděle. Menší horské toky budou ještě během dne kolísat, v neděli již klesat," doplnili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám