Hlavní obsah

ODS už letos další zvyšování daní nechce

Právo,
Praha

Žádné další zvyšování daní v tomto volebním systému pro Občanskou demokratickou stranu už nepřichází v úvahu. Uvedl to ve čtvrtek tiskový mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS: Zbyněk Stanjura, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Pavel Kučera a Pavel Drobil

Článek

ODS vydala toto prohlášení v souvislosti s daňovými změnami, které měly vstoupit v účinnost od roku 2015, ale které ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nyní navrhuje spustit již o rok dříve, tedy od ledna 2014.

Jde například o zrušení superhrubé mzdy a zvýšení sazby daně z 15 na 19 procent. Součástí je i placení pojistného pouze přes finanční úřady.

„Diskuse o posunu změny v daňovém systému z roku 2015 na rok 2014 v souvislosti se spuštěním Jednotného inkasního místa je možná pouze tehdy, pokud platí ujištění ministerstva financí, že dojde ke snížení daňové zátěže. Proto budeme požadovat po ministerstvu financí přesné propočty s dopady na jednotlivé skupiny, ať už plátců daně z příjmu nebo živnostníků, jako podklad pro definitivní rozhodnutí koalice a vlády,“ uvádí se v prohlášení.

ODS současně očekává, že se „naplní příslib zkrácení období trvání tzv. solidární přirážky daně z příjmu fyzických osob ze tří na jeden rok“. Toto opatření bylo zavedeno od ledna jako součást úsporných opatření vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám