Hlavní obsah

Odsouzený poslanec Pekárek uživí rodinu i z vězení

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Aktualizováno

Na pět let pravomocně odsouzený 46letý poslanec Roman Pekárek, který do Sněmovny nastoupil 7. listopadu loňského roku jako náhradník, se zachoval jako pravý poslanecký mazák.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Pekárek

Článek

Jako svou asistentku totiž zaměstnal na živnostenské oprávnění 30letou Petru Pekárkovou, která je podle nového zjištění Práva manželkou Romana Pekárka. Její jméno je uvedeno na oficiálních sněmovních internetových stránkách. Oba také podle živnostenského rejstříku spojuje společná kolínská adresa.

Na tom by nebylo v parlamentní praxi nic až tak výjimečného. Pekárkův majstrštyk spočívá v něčem jiném: poslanec i jeho rodina se nemusí obávat finanční tísně, byť ho čeká v příštích dnech nástup za mříže. Protože se odmítl vzdát mandátu, bude mu Sněmovna pravidelně platit nejen jeho poslanecký plat, ale také plat jeho asistentce.

Pekárkův základní plat činí 55 900 hrubého měsíčně, dalších 35 880 korun proplácí Sněmovna za práci asistenta nebo asistentů. Pekárek má dva, jednou z nich je právě Petra Pekárková. Záleží ale pouze na něm, jak tuto sumu mezi své asistenty rozdělí.

Přijde jen o paušál 31 600 hrubého

Podle přehledu čerpání náhrad za uplynulý rok, který Právo získalo od tiskového odboru Sněmovny, vyplatila komora Pekárkovým asistentům za necelé dva měsíce 64 508 korun. Za kolínského poslance také uhradila 17 tisíc za ubytování v Praze, 18 553 za pronájem poslanecké kanceláře ve volebním obvodě a 22 610 korun čerpal poslanec na administrativní a odborné práce.

Tyto práce mohou spočívat v čemkoli a nikdo ze sněmovní administrativy nemá právo obsah expertiz prověřovat. Pro jejich proplacení je nutný pouze souhlas poslance, pro kterého byly vypracovány.

Pekárek ovšem Sněmovně ušetřil za telefonní poplatky. Z možných 12 600 korun vyčerpal 1682 Kč.

O nic z toho Pekárek nepřijde ani v příštích měsících, kdy bude sedět ve vězení. Podmínkou proplácení faktur za ubytování, kancelář a za asistenty je pouze jeho pravidelný měsíční podpis. Ani z vězení to nebude žádný problém.

Poslanec by měl dnem nástupu do výkonu trestu přijít o 31 600 korun hrubého měsíčně, které dostává jako paušální náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci.

Peníze jdou i k Rathovi

O stejnou sumu přišel na základě rozhodnutí Sněmovny vazebně stíhaný David Rath (ČSSD).

Rath stačil z celoročního limitu paušálních náhrad do června, kdy mu kancelář Sněmovny stopla jejich vyplácení, převzít 145 000 korun, z toho 103 500 na dopravu a 41 500 na reprezentaci.

Sněmovna tak ušetřila 203 000 korun, které by Rathovi jako středočeskému poslanci náležely. Ačkoli Rath sám byl v litoměřické věznici, dál fungovala jeho poslanecká kancelář v Praze a pracovali jeho asistenti.

Proto ve výkazu čerpání služeb jsou uvedeny náklady na pronájem, výplaty Rathových spolupracovníků i na telefony a administrativní a odborné práce.

Tzv. expertné Sněmovna za Ratha proplatila v plné výši, tedy 155 184 korun, kancelář stála 354 200 Kč a asistenti si rozdělili 417 057 korun.

Účty za telefon přitom činily 61 387,13 Kč, což je o téměř 23 tisíc korun méně, než může každý poslanec ve své kanceláři za telefony a internet zaplatit.

Právě fakt, že pravomocně odsouzený poslanec může při pobytu za mřížemi dál pobírat svůj plat, vedl v uplynulých dnech klub ODS k sepsání novely platového zákona. Podle ní by tak napříště měli pravomocně odsouzení poslanci přijít automaticky o plat i příslušné náhrady.

Do léta, kdy by mohla novela vstoupit v platnost, se ale Pekárek a jeho rodina o zaručené příjmy z kapes daňových poplatníků bát nemusí. Někteří právníci navíc připouštějí, že i v případě platnosti by se novela měla vztahovat až na nové funkční období. Podle nich nelze měnit pravidla hry v průběhu volebního období. Tím by se také mohl postižený poslanec bránit u soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám