Hlavní obsah

Zeman dorazil do Prahy, nejdřív zamířil za spolustraníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově zvolený prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek odpoledne vydal z chalupy v Novém Veselí na Vysočině do Prahy. Do hlavního města dorazil před 18:00. Zúčastní se jednání celorepublikového předsednictva Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), tedy strany, jejímž je čestným předsedou.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman ve čtvrtek po příjezdu do Prahy.

Článek

Zeman odjel z Nového Veselí kolem půl páté odpoledne. V Praze se má začít připravovat na převzetí úřadu hlavy státu.

Ve čtvrtek a v pátek by měl také začít se svým týmem řešit agendu spojenou s přebíráním úřadu - v pátek se zúčastní jednání s vedoucími pracovníky prezidentské kanceláře a správy Hradu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Miloš Zeman při čtvrtečním odjezdu z Vysočiny.

V následujících dnech by měl Zemanův tým dohodnout schůzku s končícím prezidentem Václavem Klausem. Ta se má uskutečnit nejdřív příští týden. Mimo to se mají řešit také detaily březnové inaugurace, stěhování na Pražský hrad a ochranka pro Zemanovu dceru i manželku.

Příští týden vyrazí Zeman do Pardubic na krajskou konferenci SPOZ. Půjde o jednu z prvních cest po zvolení prezidentem.

Nemohli k němu ani nejbližší přátelé

Zeman pobýval od neděle v Novém Veselí na Žďársku. Jak dříve uvedl, čas chtěl vyplnit hlavně spánkem a četbou knih. Nepřijímal ani nejbližší přátele.

Dorazili za ním například starší manželé z Bystřice nad Pernštejnem, jejichž dcera chodila se Zemanovou manželkou Ivanou do školy. Vzkaz nakonec svěřili mužům z ochranky, kteří slíbili, že ho předají.

Stavení, v němž Zeman trávil čas, po celou dobu obléhali novináři. Sám nově zvolený prezident se jim však ukázal až v úterý, kdy vyrazil na nákup a na poštu. "Zatím jsem přečetl dvě knihy a dnes jsem také umyl nádobí," hlásil před dvěma dny, když nasedal do vozidla ochranky.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman stále odmítá hradní bodyguardy

Tým budoucího prezidenta Miloše Zemana se stále nedohodl s ministerstvem vnitra na ochraně, jakou bude ze strany policie mít. Na Zemanovu bezpečnost tak stále...

Zemana čeká rozhodování, koho si vezme na Hrad

Nově zvolený prezident Miloš Zeman nyní odpočívá na Vysočině, síly po náročné kampani nabírá četbou knih a spánkem. Po návratu čeká Zemana nejen řada schůzek,...

Výběr článků

Načítám