Hlavní obsah

ODS odmítla ultimáta kvůli přijetí fiskálního kompaktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grémium ODS odmítá ultimáta TOP 09 stran fiskálního kompaktu. Vedení ODS ve čtvrtek zopakovalo, že postoj strany je dlouhodobě konzistentní. TOP 09 v úterý oznámila, že bude chtít stanovit podpis dohody jako jeden z bodů připravované koaliční smlouvy. O stanovisku grémia ODS informoval mluvčí Tomáš Bartovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Článek

"Přistoupení k fiskálnímu paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura," usneslo se ve čtvrtek grémium občanských demokratů.

TOP 09 v úterý nečekaně přišla s požadavkem, aby se Česko připojilo ke skoro rok staré dohodě zemí EU, podle níž mají země do svého práva zabudovat pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Dohoda je závazná pro členy eurozóny, ostatní se mohou přidat. Loni v březnu, kdy se dokument podepisoval, zůstaly stranou jen ČR a Velká Británie. [celá zpráva]

Koaliční partnery požadavek zaskočil. ODS dlouhodobě preferovala přijetí finanční ústavy a připojení ke kompaktu podmiňovala přijetím eura, k čemuž by mělo být uspořádáno referendum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám