Hlavní obsah

Bodyguardi budou zřejmě střežit i „první slečnu“

Právo, Jakub Troníček, Jiří Ovčáček

Policejní bodyguardi budou zřejmě kromě manželky budoucího prezidenta Miloše Zemana Ivany střežit i jeho dceru Kateřinu. Štáb vítěze prezidentské volby má o ochranku pro „první slečnu“, jak svou dceru označil sám Zeman, požádat oficiálně během čtvrtka. Právu to ve středu po schůzce se Zemanovým týmem potvrdil náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman s dcerou Kateřinou

Článek

Od kdy by se v bezprostřední blízkosti obou žen měli policejní ochránci pohybovat, zatím není jasné. „Co se týče první dámy, tak tam zatím komunikujeme o nastavení intenzity ochrany, u dcery by měla kancelář prezidenta o poskytnutí určité ochrany požádat,“ řekl Kužel.

Rozhodne Kubice

O tom, zda „první slečna“ skutečně policejní ochranku dostane, rozhodne definitivně ministr vnitra Jan Kubice. „Žádost mu předám s mým návrhem intenzity té ochrany. Nepředpokládám, že by ministr žádosti nevyhověl,“ poznamenal Kužel. Kubice včera nebral svůj mobilní telefon.

Podle Zemanovy mluvčí Hany Burianové se na středeční schůzce v sídle štábu v pražské Loretánské ulici řešila ochrana budoucího prezidenta a jeho rodinných příslušníků na období do oficiální inaugurace, tedy do 8. března. V této souvislosti už Kužel dříve avizoval, že po uvedení do funkce se pravidla pro Zemanovu ochranu změní.

Vztah Zemana s policejními ochránci je přitom od začátku komplikovaný, nadcházející prezident příslušníky specializovaného útvaru několikrát velmi tvrdě a otevřeně kritizoval.

Právě kvůli jeho nedůvěře v práci policie se kolem něj zatím stále pohybují i pracovníci soukromé bezpečnostní agentury SUB S. A. Tu přitom dříve spoluvlastnil současný šéf resortu vnitra Jan Kubice, nyní je jediným majitelem Kubiceho někdejší společník Hynek Vlas.

Způsob spolupráce policejních i soukromých ochránců v Zemanově okolí odmítli jejich šéfové opakovaně jakkoliv komentovat. Stejně tak se Kužel nechtěl vyjadřovat ani k tomu, jak přesně by měla vypadat ochrana Zemanovy manželky a dcery. Debata o úrovni jejich ochrany vychází už z faktu, že roli první dámy bude sice plnit Zemanova žena, ale na veřejnosti se bude nový prezident objevovat i po boku dcery Kateřiny.

„Máme v plánu si tento týden sednout a říct si, jak si role rozdělíme,“ řekla „první dcera“ v úterý pro Novinky.cz. Kateřina Zemanová ostatně svému otci vydatně pomáhala už v kampani.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám