Hlavní obsah

Hladiny řek v noci stoupaly, nejvíce hrozí na jihozápadě Čech

Aktualizováno

Středeční a noční déšť spolu s tajícím sněhem dál zvedá hladiny řek. Extrémní stupeň nebezpečí, tedy povodňové ohrožení, byl v noci na čtvrtek vyhlášen v Jihočeském a Ústeckém kraji. Od večera platí vysoký stupeň pohotovosti v kraji Plzeňském. K ránu ale hladiny klesly a snížily se i vyhlášené stupně nebezpečí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Povodí Vltavy dokončuje protipovodňové stavby na Úhlavě

Článek

Na druhém stupni byly jihočeské řeky Malše v Roudném, Lužnice v Bechyni a Smutná v Ratajích. V Plzeňském kraji byla na druhém stupni Úhlava v Přešticích a Úslava v Prádle. Dopoledne začaly horní toky řek klesat.

Právě v povodí Úhlavy, ale také na Úslavě, Klabavě a na Lužnici není podle meteorologů vyloučeno, že řeky krátkodobě překročí třetí povodňový stupeň.

První stupeň je vyhlášen na dalších desítkách míst především Jihočeského a Plzeňského kraje. Místy druhého stupně dosáhly ráno řeky i na jiných místech, například na Doubravě v Pardubickém kraji nebo na Dyji v Podhradí v Jihomoravském kraji, kde ale hladina řeky stoupá často. Na Doubravě již začala hladina klesat.

Třetí stupeň byl v noci vyhlášen na Mandavě na Děčínsku, hladina tam ale do rána rychle klesla na stupeň první.

Podle slov hydrometeorologa pro Českou televizi by situace měla být vážná v pátek, kdy by mělo dál pršet, což hladiny ještě zvedne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám