Hlavní obsah

Soud vyzval poslance Pekárka k nástupu do vězení, ten mandát nesloží

Právo, Novinky, rap, rav
Aktualizováno

Středočeský krajský soud vyzval začátkem týdne poslance Romana Pekárka k nástupu do výkonu trestu. Právu to potvrdila mluvčí soudu Zuzana Steinerová s tím, že Pekárek musí nastoupit do vězení do pěti dnů od převzetí oznámení. Pekárek podle svých slov vyrozumění ještě nedostal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Pekárek

Článek

Pětiletý trest potvrdil Pekárkovi v polovině prosince vrchní soud, který zmírnil původní verdikt prvoinstančního soudu, podle něhož měl Pekárek putovat do vězení na šest let. Vedle trestu za přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele dostal Pekárek rovněž 250 000 tisíc korun pokuty a zákaz vykonávat funkce v orgánech územní správy s výjimkou člena zastupitelstva.

Pekárek ve čtvrtek sdělil Právu, že vyrozumění ještě neobdržel. "Zásilku jsem zatím nepřevzal, ani nevím o vyrozumění k této zásilce. Ale až výzvu dostanu, tak si ji převezmu. Tím je dáno, co se bude dít v dalších dnech," naznačil.

Bojovat chce dál

"V této chvíli se pořád ještě dovolávám, s rozsudkem nesouhlasím, podle mě není správný, takže se dál snažím ho všemi možnými opravnými prostředky zvrátit. Mandát odsouzením nezaniká. Já už odsouzený jsem a na tom se nic nemění,“ odpověděl Pekárek na dotaz, zda skončí po odchodu za mříže ve funkci poslance.

Dodal, že dokud bude moci bojovat proti podle něj nespravedlivému odsouzení, a to i z vězení, mandátu se nevzdá.

Vinu popírá

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta v roce 2009 nabídl podle obžaloby podnikateli Petru Ličkovi, že za miliónový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Nynější poslanec svou vinu po celou dobu procesu odmítal. „Já jsem byl vždycky proti korupci, byl jsem vždy proti klientelismu, byl jsem proti zneužívání moci a byl jsem tím v Kolíně známý,“ uvedl po jednání vrchního soudu a nahrávku, která jej před soudem usvědčovala, označil za falzifikát, na němž někdo zneužil jeho hlas.

Členství v ODS přerušil, poslancem zůstává

Poté, co Pekárek jako náhradník nastoupil v barvách ODS loni na podzim do Sněmovny, čelil tlaku kolegů napříč politickým spektrem, aby se vzdal mandátu. V prosinci vyhověli poslanci žádosti policie a vydali kolegu k trestnímu stíhání a dva týdny nato mohl vrchní soud vynést verdikt.

Pekárek má od loňského listopadu pozastavené členství v ODS, ale pokud se dobrovolně nevzdá mandátu, bude i ve vězení pobírat poslanecký plat ve výši 56 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám