Hlavní obsah

Hladiny řek stoupají, na Chrudimsku dosáhla Doubrava na třetí stupeň

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu varoval, že řeky v některých krajích mohou dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity. Jejich varování se začalo naplňovat odpoledne. Doubrava v Pařízově na Chrudimsku se dostala dokonce na třetí povodňový stupeň

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Na druhý stupeň vystoupaly Smutná a Milevský potok nedaleko jihočeského Tábora. Na několika dalších tocích panují první stupně povodňové aktivity.

ČHMÚ už v úterý vydal výstrahu před zvýšenými hladinami řek. Platí do pátku pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Vysočinu a Prahu. Ve středu meteorologové oznámili, že v nejbližších hodinách sice očekávají méně srážek, ale hladiny českých toků budou hlavně ve středních polohách dále stoupat, nebo přinejmenším kolísat. V nižších polohách může totiž teplota vystoupat až na 12 stupňů Celsia a sníh, který napadl v minulých dnech, bude rychle tát.

"Proto nelze vyloučit zejména v Čechách četnější případy překročení prvního a ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. Zejména pak v povodí Úslavy, Úhlavy a Lužnice pod soutokem s Nežárkou," sdělil ČHMÚ.

"Další výrazné vzestupy, ale bez dosažení stupně povodňové aktivity, jsou ještě v povodí Sázavy, Nežárky, přítocích Berounky a na dolním toku Smědé," doplnili meteorologové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám