Hlavní obsah

Zastupitel Rychvaldu rezignoval, přesto nadále hlasoval

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychvald (Karvinsko)

Nesmiřitelný boj zuří mezi zastupiteli zvolenými za ČSSD v Rychvaldu na Karvinsku. Bývalý starosta Jiří Absolon (ČSSD) obvinil současnou starostku Šárku Kapkovou (bez politické příslušnosti, kandidovala za ČSSD) z porušení zákona. Ta jej naopak viní z toho, že jeho chování je v hlubokém rozporu se slibem zastupitele.

Foto: rychvald,cz

Na městském úřadě v Rychvaldu to vře. Ilustrační foto

Článek

Porušení zákona o volbách do zastupitelstev se podle Absolona současná starostka dopustila tím, že umožnila dvěma rezignujícím zastupitelům vzít zpět písemnou rezignaci. To ale podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí nejde. „Mandát zastupitele zaniká dnem, kdy starosta obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva obce. Rezignaci nelze vzít zpět a na uvolněné místo zastupitele nastupuje náhradník,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Břetislav Oliva.

První ze zastupitelů za ČSSD Vladimír Škuta rezignoval už loni v únoru, následně si to rozmyslel. Loni v prosinci položil mandát také Jaroslav Uhlík (ČSSD). Také on ale chtěl následně v práci zastupitele pokračovat, což se ale nelíbilo bývalému starostovi Absolonovi. „Po Novém roce jsem se dotazoval starostky, proč ještě neobdržel osvědčení náhradník, starostka mi ale odpověděla, že zastupitel vzal svou rezignaci zpět. Na mé upozornění, že toto zákon neumožňuje, mi odpověděla, že takto rezignoval už loni jiný náš zastupitel,“ vylíčil Absolon.

Starostka porušení zákona přiznala, vysvětluje ho tím, že odpovědní úředníci radnice neznali příslušnou část zákona. „O skutečnosti, že rezignaci nelze vzít zpět, jsme se dozvěděli ze strany příslušného vedoucího úředníka a tajemníka úřadu až v pátek 18. ledna letošního roku a chápu to jako porušení pracovních povinností z jejich strany, které sebou ve svém důsledku nese i porušení zákona,“ řekla Právu Kapková.

Zastupitel Uhlík svou rezignaci Právu potvrdil. Zároveň ale dodal, že podlehl nepravdivé argumentaci. „Den po zasedání zastupitelstva, kterého jsem se ze zdravotních důvodů nezúčastnil, mne navštívila členka ČSSD Hana Jakubková s připraveným rezignačním dopisem. Odůvodnila ho tím, že díky mé nepřítomnosti byl schválen rozpočet na rok 2013,“ přiblížil Uhlík a dodal, že rezignaci podepsal v domnění, že ji může vzít zpět, dokud ji neprojedná rada města. „Po zvážení nepravdivosti této argumentace, včetně použitých praktik jsem své pochybení přehodnotil. Bohužel ze zákona to není možné a rezignace je tudíž platná,“ vylíčil Uhlík.

V rychvaldském zastupitelstvu tak nyní zasedají dva zastupitelé, kteří podle zákona už zastupiteli nejsou. Absolon proto vyzval ke svolání mimořádného zastupitelstva. Na něm by zastupitelé měli stvrdit, či zneplatnit usnesení ze tří loňských jednání, kterých se zúčastnil loni v únoru odstoupivší Škuta. „V případě, že zastupitel vzal svou rezignaci zpět a podílel se rozhodování zastupitelstva, měla by být rozhodnutí zastupitelstva přezkoumána. Problém by představovala hraniční rozhodnutí, kde by onen jeden hlas rozhodl o výsledku hlasování. Taková rozhodnutí by měla být zneplatněna a hlasovat by se mělo znovu,“ doplnil mluvčí ministerstva Oliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám