Hlavní obsah

Lidé mohou zpochybnit volby, mezi prvními přišel Kohout

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počínaje středou mohou lidé až do příštího úterý zpochybnit u Nejvyššího správního soudu (NSS) proběhlé prezidentské volby. Zřejmě jako první tuto možnost využil aktivista Lukáš Kohout, který hned ve středu ráno podal svůj návrh na neplatnost voleb a hlasování do datové schránky NSS.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Aktivista Lukáš Kohout na archivním snímku.

Článek

„Sděluji, že jsem v současné chvíli doručil prostřednictvím datové schránky návrh na neplatnost voleb a hlasování ve volbě prezidenta republiky,“ informoval ve středu ráno Kohout.

Jak dále řekl Novinkám, ve stížnosti uvedl hned několik argumentů. Jedním z nich je například původní vyřazení a následné vrácení kandidatury Jany Bobošíkové. "Čtyři týdny nemohla vést regulérní kampaň," zdůraznil Kohout.

Vadí mu také to, že Bobošíková nemohla do voleb delegovat své zástupce do volebních komisí. "Je to věc, na kterou má kandidát ze zákona nárok," řekl Novinkám s tím, že v tomto případě došlo k porušení rovnosti politické soutěže.

Ve své stížnosti Kohout napadnul také inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi. Podle něj mohla podobná antireklama výrazně ovlivnit voliče. "Nejde mi o to blokovat volby, ale jestli tady máme soutěžit čestně, soutěžme čestně. Netahejme do toho nějakou špínu," dodal.

Lhůta až do úterý

Od středy mají lidé možnost u Nejvyššího správního soudu prezidentské volby zpochybnit. Na případné podání návrhů je čas do úterý 5. února. Soud rozhodne o návrzích ještě před 8. březnem, kdy má vítěz voleb Miloš Zeman složit prezidentský slib.

Lukáš Kohout je aktivista, který proslul například tím, že se v roce 2002 vydával za asistenta poslance někdejšího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana (ČSSD) a létal do exotických zemí. Později stanul v čele protiromských protestů v severních Čechách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám