Hlavní obsah

S Michálkem do čela NKÚ politici nepočítají, Zemanovi navzdory

Právo, ada

Přesně týden mají parlamentní strany na to, aby sněmovní volební komisi doručily své návrhy na nového šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Jeho volba je totiž už pošesté zařazena na program únorové schůze dolní parlamentní komory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

A je téměř jisté, že jméno Libora Michálka, o kterém v uplynulých dnech mluvil jako o nejvhodnějším adeptovi Miloš Zeman, mezi kandidáty nebude. Byť se Michálek nechal slyšet, že za určitých okolností by nebyl proti.

Pro koalici, která si ve Sněmovně stále udržuje mírnou většinu, je totiž taková nominace nepřijatelná. ODS, TOP 09 a LIDEM dosud nebyly schopny shodnout se ani na okruhu lidí, z nichž by se měl nový prezident NKÚ vybírat.

TOP 09 odmítla kandidáty ODS

ODS původně přišla s úvahami o svých dvou poslancích - Ivanu Fuksovi a Zdeňce Horníkové, což ale odmítla TOP 09, která stále tvrdí, že by mělo jít o člověka mimo politické strany, který má pro práci v čele kontrolního úřadu nějaké zkušenosti.

„Dovedu si představit několik kandidátů, kteří jsou odborně zdatnější a mají větší zkušenosti,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík s tím, že na jménu se nejdřív musí shodnout koalice, a pak by měla debatovat s opozicí.

Podle šéfa klubu ODS Marka Bendy „zbabraná operace na fondu životního prostředí“ není kvalifikačním předpokladem pro šéfa NKÚ. „V koalici vedeme nějakou debatu, ale jestli se ji podaří ukončit ještě v průběhu únorové schůze Sněmovny, to si nejsem jist,“ řekl Právu. Podle představ ODS by prý nový prezident kontrolního úřadu neměl být vybírán z řad aktivních politiků.

Opozice chce odborníka, ne straníka

Opozice se pak shoduje, že budoucí prezident by měl být odborníkem a nikoli straníkem. „Měli bychom se dohodnout na kritériích,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc.

Podle něj by vhodným adeptem mohl být současný viceprezident Miloslav Kala, který sice býval poslancem soc. dem., ale ve své funkci na NKÚ už prokázal svou nestrannost a odbornost. Názor Zemana nepokládá Tejc za návrh, ale spíš za vyjádření okruhu osob, ze kterých by se mohlo vybírat.

Takový typ lidí by podle šéfky klubu VV Kateřiny Klasnové podpořili i její poslanci. „O žádném jménu jsme na klubu nejednali, ale měl by to být opravdu na stranách nezávislý člověk,“ řekla Právu.

Ve sněmovní matematice ale platí, že při výběru nového prezidenta hrají opoziční strany více méně druhé housle. Koalice při své většině nemusí na hlasy opozičních poslanců spoléhat, byť v tomto případě jde o tajnou volbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám