Hlavní obsah

Neoprávněně amnestovaní zůstanou volní

Aktualizováno

Pokud se prokáže, že došlo k chybám při aplikaci amnestie, podá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) stížnost pro porušení zákona. Na propuštění to již nicméně nebude mít vliv. Na jejím základě se bude muset k výkladu vyjádřit i Nejvyšší soud. Ministr to v úterý oznámil v reakci na informace médií o tom, že byla amnestie aplikována i na případy, na něž se nevztahovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

"Mohlo docházet k chybám při aplikaci," připustil Blažek s tím, že ministerstvo má povědomí pouze o jednom konkrétním případě. Blažek nicméně osloví předsedy krajských soudů, aby zjistil, jaká je situace.

Pokud by se prokázalo, že došlo k nesprávné aplikaci amnestie, zváží podání stížnosti pro porušení zákona, na jejímž základě se bude muset k výkladu amnestie vyslovit Nejvyšší soud.

Blažek rovněž oznámil, že je hotov návrh zákona o státním zastupitelství. Ministr by jmenoval pouze krajské státní zástupce, zatímco nejvyššího státního zástupce by jmenoval prezident.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman doplnil, že zákon má pomoci odpolitizovat státní zastupitelství. Žalobci budou mít omezené funkční období a například nejvyšší státní zástupce bude ve funkci deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám