Hlavní obsah

Obleva a déšť mohou v Čechách rozvodnit řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli dešti a oblevě varují meteorologové před zvýšenými hladinami řek, může být dosažen první, výjimečně i druhý stupeň povodňové aktivity. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od úterního večera do pátku pro kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Vysočinu a Prahu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ledové bariéry na řece Moravská Dyje

Článek

"Od dnešního (úterního - pozn. red.) rána do středy rána očekáváme pět až 15 milimetrů, na Šumavě až 20 milimetrů dešťových srážek. Ve středu a v noci na čtvrtek pak dalších jeden až pět, na Šumavě až deset milimetrů. Srážky v kombinaci s oteplením a čerstvým větrem povedou k tání sněhové pokrývky," uvedl ČHMÚ.

Do středy se totiž výrazně oteplí, přes den bude sedm až 11 stupňů Celsia. Potom se má až do konce týdne opět mírně ochlazovat, denní maxima by ale neměla klesnout pod bod mrazu.

Hladiny začnou stoupat už v úterý večer, ve středu mohou dosáhnout prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity.

"S ohledem na rozložení sněhových zásob a předpokládaných dešťových srážek k tomu může nejpravděpodobněji dojít ve středních polohách na západě a jihu České republiky, případně v oblasti Českomoravské vrchoviny," uvedli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám