Hlavní obsah

Bývalý hlavní hygienik Vít půjde za údajné zmanipulování zakázky k soudu

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 podalo v pondělí obžalobu na bývalého hlavního hygienika ČR Michaela Víta. Policisté jej viní ze zmanipulování zakázky na poradenství. Prý způsobil škodu několik miliónů.

Foto: Právo

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít

Článek

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Vít měl údajně zadat zakázku bez výběrového řízení exposlanci Otakaru Vychodilovi, manželu své podřízené z resortu zdravotnictví. Vychodila si najal jako externího poradce.

Spolupráce trvala od roku 2003 a poradce si za konzultace, často jen po telefonu, prý vydělal do roku 2009 několik miliónů korun. Hlavní hygienik má přitom na stejnou práci zvláštní odbor. V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová.

Trestní oznámení podala na Víta předloni na jaře organizace Transparency International. Policie jej obvinila loni v březnu. V říjnu jej v pozici hlavního hygienika nahradil Vladimír Valenta.

Šéf žalobců v Praze 2 Tomáš Bláha uvedl, že Vítovi hrozí za porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby tři až deset roků za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám