Hlavní obsah

Zemanovci hlásí po prezidentské výhře zvýšený zájem o vstup do strany

Právo, Novinky, jov, ner, pch, zaš, pra, vor, rap
Aktualizováno

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) si může mnout ruce. Vítězství jejího čestného předsedy Miloše Zemana v prezidentské volbě zvýšilo zájem lidí o vstup do této strany. Situaci bude dokonce řešit celorepublikové vedení zemanovců.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf SPOZ Vratislav Mynář

Článek

„Mám informaci z více krajů, že se zvedla vlna lidí, kteří projevují zájem o vstup do SPOZ,“ řekl v úterý Novinkám předseda zemanovců Vratislav Mynář. Doplnil, že nejde pouze o jednotlivé případy.

SPOZ chce ale na druhou stranu zabránit tomu, aby do jejích řad vstupovali kariéristé. „Chceme vymyslet jakýsi filtr, aby do SPOZ nevstupovali kariéristé nabuzení výsledkem prezidentské volby. Naopak vítáme lidi, kteří to myslí vážně a se srdcem na dlani a berou nás jako čerstvý vítr v české politice,“ vysvětlil Mynář.

Právě způsobem, jak zabránit přílivu kariéristů, se bude ve čtvrtek večer na zasedání v pražském sídle strany zabývat celorepublikové předsednictvo zemanovců. SPOZ má nyní přes dva tisíce členů.

Vysoký zájem na Vysočině

Že zájem o členství v SPOZ na "Zemanově" Vysočině roste, Právu potvrdil krajský místopředseda Bohumil Trávník. „Jen během posledních tří týdnů jsem sám osobně předával předsedovi přihlášky od čtyř nových zájemců. Ale vzhledem k tomu, že jsme kontaktní kampaň končili teprve ve čtvrtek 24. ledna, tak o číslech za kraj přehled nemám. Teprve to budeme dávat dohromady, připravujeme konferenci,“ řekl Trávník.

Doplnil, že se jedná vesměs o "novočleny", nikoli o přeběhlíky.

Krajský šéf vysočinských komunistů Pavel Kalabus přitom takřka vyloučil, že by k Zemanovcům odcházeli členové zdejší KSČM. „Máme stabilní členskou základnu. Od nás kdo odejít chtěl, tak už to dávno udělal,“ poznamenal.

Ve středních Čechách se lidé hlásí

Zájem o členství v SPOZ zaznamenali i v její středočeské krajské organizaci. „V posledních dnech se ozvalo mnoho lidí, ale zatím jsme to neřešili, po volbách je teprve krátká doba. Předpokládám, že s registrací nových zájemců bychom začali zhruba za týden, až si odpočineme po kampani,“ řekl Právu předseda středočeské organizace SPOZ Ladislav Jaroš.

Upřesnil, že zájem o členství v posledních dnech projevilo několik jednotlivců, takže se nejedná o masivní zájem několika desítek či ještě většího počtu lidí.

Zájem mají nejspíš lidé, kteří nejsou zatím nikde organizovaní, protože jiné levicové strany zatím podle jejich předsedů o členy nepřicházejí. „Rozhodně jsme od prezidentských voleb nezaznamenali nějaký odliv nebo snahu o zrušení členství. Nic takového se neděje, ale od voleb zatím uplynula krátká doba,“ uvedl předseda středočeské ČSSD Miloš Petera.

Obdobně je to u KSČM. „Určitě jsme nezaznamenali žádný odliv, spíše naopak. Během posledních dní mě oslovilo několik lidí, kteří projevili zájem o členství v KSČM nebo projevili podporu, takže od nás lidé neodcházejí, ale naopak máme další zájemce, dokonce mě oslovili i lidé mladšího věku,“ řekl Právu předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič.

Na severu Moravy se lidé do SPOZ nehrnou

Na severu Moravy a ve Slezsku se lidé do SPOZ nehrnou. Tvrdí to aspoň předseda moravskoslezské organizace Zemanovců Martin Schubert. „Zaznamenáváme reakce ze strany sympatizantů, blahopřání nebo přidání přátel na našem facebookovém profilu. Co se týče zájmu o členství ve straně, tak evidujeme asi čtyři desítky nevyřízených žádostí, které byly doručeny v rámci předvolebních kampaní do kraje a prezidentských voleb,“ popsal.

Že by Zemanovci „narůstali“ na úkor ostatních levicových stran, toho se sociální demokraté a komunisté bát nemusí. I jim totiž v kraji roste členská základna. „Nejsou to žádné extrémy, měsíčně požádá elektronicky o členství zhruba 25 lidí,“ osvětlila krajská tajemnice ČSSD Petra Krejčířová. Obdobně hovořila i tajemnice moravskoslezského krajského výboru KSČM Ivana Kalousková. „Hlásí se docela dost mladých lidí. Například vloni jsme měli v kraji zhruba 100 nových členů, a jen letos v lednu jich je dalších 38. Je to takové skokové,“ zmínila se.

ČSSD se odlivu členů neobává

Odlivu členů krajské organizace ČSSD Královéhradeckého kraje směrem k SPOZ se neobává krajská šéfka tamních sociálních demokratů poslankyně Hana Orgoníková. „Žádné podobné signály jsem po zvolení Miloše Zemana prezidentem nezaznamenala. Pokud by někteří naši členové podobné úmysly měli, zřejmě by to už dávno udělali,“ tvrdí Orgoníková.

Od Zemana naopak očekává vzájemnou spolupráci. „Není důvod k ničemu jinému. My jsme ho volili,“ podotkla.

„Po odchodu pana Paroubka ze sociální demokracie a založení jeho nové strany nám v kraji ubyl jeden člen. Nevidím jediný důvod, proč by někdo nyní odcházel k zemanovcům. Pokud by tam některý z členů chtěl přejít, tak už by tam byl,“ reagoval na dotaz Práva krajský předseda sociálních demokratů a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

„Po odchodu pana Paroubka ze sociální demokracie a založení jeho nové strany nám v kraji ubyl jeden člen. Nevidím jediný důvod, proč by někdo nyní odcházel k zemanovcům. Pokud by tam některý z členů chtěl přejít, tak už by tam byl,“ reagoval na dotaz Práva krajský předseda sociálních demokratů a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

„V žádném případě nebude nikdo přecházet k zemanovcům. Sice ho v prezidentských volbách naši členové volili, ale zdaleka s ním nesouhlasí ve všem,“ sdělil předseda Plzeňského KV KSČM Ladislav Urban.

Probudili se utajení příznivci

Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách na Pardubicku probudilo stovky jeho doposud utajených příznivců. „Vnímám to, ale nemám obavy, že by opouštěli naše řady. Předpokládám, že tradiční sociální demokracie a historicky velmi mladá Zemanova SPOZ se budou programově přibližovat a jakékoliv divoké přestupy nebudou mít smysl. Dopustí se jich jen netrpěliví a naivní kariéristé,“ řekl Právu předseda KVV ČSSD Pardubického kraje Miroslav Váňa.

Na problém přeběhlíků se ptal zpravodaj Práva v pondělí í předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky při jeho návštěvě Pardubic. Sobotka se odpovědi vyhnul, jen zdůraznil, že Zeman přijal pozvání na březnový sjezd ČSSD a mezi oběma stranami momentálně není programový rozpor.

Pro obě strany je přednostním zájmem konec Nečasovy vlády. Koaliční spolupráci ČSSD a SPOZ v krajské radě připomněl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Před volbami nebývalý zájem

„Nějaké kontakty tady jsou, ale nechci zveřejňovat nic jmenovitě,“ uvedl karlovarský krajský předseda SPOZ Josef Kvasnička, podle kterého ještě před volbami strana zaznamenala nebývalý příliv zájemců o členství. „Budeme zakládat místní organizaci strany v Kraslicích,“ uvedl Kvasnička a připomněl, že z ČSSD v létě do SPOZ přešel i tehdejší krajský radní Jaroslav Bradáč.

Opačný názor má karlovarská krajská manažerka soc. dem. Monika Slámová. „Nemám zatím žádnou takovou reakci,“ uvedla na otázku, zda neodchází členové ČSSD po prezidentských volbách ke konkurenci. „Pouze jedna členka odešla tento měsíc a vysvětlila to tím, že nechce platit příspěvky,“ dodala Slámová.

„Členové nám neutíkají a ani nikdo nic takového neavizoval,“ uvedl karlovarský krajský předseda komunistů Václav Murčo. „To bude myslím spíš problém strany, z které SPOZ vznikla,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám