Hlavní obsah

Při amnestii propustili soudci i vězně, kteří na to neměli nárok

• Aktualizováno

Po necelém měsíci od amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem se ukazuje, že někteří soudci omylem pustili na svobodu i několik vězňů, kteří na to neměli nárok. Soudci prý rozhodovali v časovém presu a znění amnestie je podle některých nejednoznačné, uvedla v úterý Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: David Taneček, ČTK

Amnestovaní vězni opouštějí nápravné zařízení v Hradci Králové

Článek

"Výklad k amnestii nebyl žádný, ten si museli udělat soudci sami," řekl listu prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník. Na rozdíl od minulosti neměli tentokrát o amnestii soudci žádné informace předem a dozvěděli se o ní až z Klausova novoročního projevu.

Jen v Teplicích soudci odhalili tři případy takových chybných propuštění vězňů a dá se čekat, že další se objeví i v jiných regionech. "V takovém množství propuštěných se může chyba stát. Pres je jedna věc a také se mohlo stát, že soudce neměl všechny potřebné informace. Odsouzený mohl být ve věznici za jeden čin a o jiném rozsudku za jiný čin soudce vědět nemusel," řekl MfD pražský soudce Kamil Kydalka.

Teplický soudce například potřeboval vyslechnout jednoho z vězňů kvůli šetření jeho další kauzy. Ve věznici se však dozvěděl, že dotyčný byl při amnestii propuštěn a to přesto, že se jednalo o recidivistu, který v posledních pěti letech dostal hned několik trestů. Soudce nyní bude muset vydat na výtečníka zatykač, přiblížil list jeden z konkrétních případů.

Soudce, který jej z vězení propouštěl, neměl zřejmě o dalších trestních řízeních informace.

Nejde o chybu systému, tvrdí ministr

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si myslí, že jde o selhání jednotlivce. Výklad amnestie byl podle něj jednoznačný. "Pokud jde o jeden případ z 6400 amnestií, tak to nemůže být systémová chyba," řekl MfD. Nikdo na soudce netlačil, aby rozhodovali rychle, neexistuje žádná časová lhůta," dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Končící prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii k 20. výročí vzniku samostatné České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám