Hlavní obsah

Nový ministr obrany v nedohlednu, Jindrák Nečasovu nabídku odmítl

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sehnat nestranného odborníka na post ministra obrany je zřejmě větší problém, než premiér Petr Nečas očekával. Velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák, o jehož nástupu na ministerstvo obrany se začalo mluvit minulý týden, premiérovu nabídku odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR v Německu Rudolf Jindrák.

Článek

„Já vím pouze, kdo to nebude, protože pan velvyslanec Jindrák to odmítl,“ řekl v pondělí Právu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nečas odkládal otázku nového ministra obrany na dobu po prezidentských volbách. „Je po volbách a premiér to začne řešit,“ uvedl v pondělí mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Koaliční představitelé se před volbami pouze dohodli na tom, že na obranu musí zamířit nestraník. TOP 09 totiž odmítla, aby na uvolněné místo po Karolíně Peake (LIDEM) nastoupil někdo z ODS. Podle Schwarzenberga by to znamenalo porušení křehké koaliční rovnováhy.

Noví adepti na obzoru

Do premiérova hledáčku se podle informací Práva dostali i další diplomaté: velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, velvyslanec v Londýně Michael Žantovský, velvyslanec při EU Martin Povejšil a první náměstek na ministerstvu zahraničí Jiří Schneider.

Nyní vede obranu dočasně Nečas. Řízení resortu převzal poté, co na konci roku navrhl odvolání Peake z jeho čela po pouhých osmi dnech ve funkci. Důvodem byly rychlé personální kroky vicepremiérky, které provedla ihned po nástupu do čela resortu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám