Hlavní obsah

Se Schwarzenbergem se TOP 09 může stát hlavní pravicovou stranou, míní politologové

Novinky, val
Praha

Karel Schwarzenberg nemusí po prohře v prezidentských volbách smutnit, naopak může spolu s TOP 09 vyhlížet nadějné zítřky. Podle politologů by mohl neúspěšný prezidentský kandidát přetavit voličský potenciál v posílení své strany, které by pak nic nebránilo, aby vystřídala slábnoucí ODS v čele pravicových stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Závěr prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga, především před prvním kolem voleb, byl strhující. Schwarzenberg ovládl zejména internet a sociální sítě, jejichž prostřednictvím oslovil mladé voliče. Zemi zaplavily žluté placky se Schwarzenbergem coby pankáčem.

„Záleží, jak nyní dokáže nabytou podporu prodat v příštích volbách. Je otázka, zda tato schwarzenbergovská euforie do té doby nevyprchá,“ řekl Novinkám politolog Miroslav Mareš.

Podle něj je ale potřeba brát v potaz to, že v parlamentních volbách hrají důležitou roli jiné faktory než ve volbách prezidentských. Důraz na osobnost a morálku v tomto případě ustupuje spíš socioekonomické otázce.

Schwarzenberg premiérem?

Politolog Zdeněk Zbořil nebere na lehkou váhu slova prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž v neděli uvedl, že by se Schwarzenberg mohl stát příštím premiérem. [celá zpráva]

„Mohli by (TOP 09) Nečasovu vládu položit, nějakým způsobem vydržet rok v demisi a počítat s Karlem Schwarzenbergem na předsedu vlády,“ myslí si Zbořil.

Zároveň potvrdil, že by pro stranu nebylo přínosné, kdyby se Schwarzenberg býval stal prezidentem a jeho místo obsadil první místopředseda Miroslav Kalousek, jenž řadu lidí odrazuje neoblíbenými reformami.

TOP 09 hegemonem pravice

Jeho názor ohledně posilování TOP 09 sdílí také politolog Jan Kubáček. Podle něj by strana mohla brzy nahradit ODS v pozici vedoucí pravicové strany. „Jestli je někdo poražený, tak je to jednoznačně ODS, která se musí začít bát TOP 09, protože pan Schwarzenberg a marketéři TOP 09 společně s Miroslavem Kalouskem budou dělat všechno pro to, aby mohli převést silnou podporu Karla Schwarzenberga do příští kampaně, do příštích sněmovních voleb,“ řekl Novinkám.

TOP 09 by navíc podle něj nyní mohla ve své silné pozici inklinovat k předčasným volbám. „Vůbec není vyloučené, že se ze strany TOP 09 začne přetáčet pozornost k předčasným volbám, aby se udrželo pokud možno co nejvíce atmosféry, kterou se podařilo získat v posledním měsíci během prezidentské kampaně,“ dodal.

Občanští demokraté se podle něj dostali pod náporem TOP 09 až k existenční debatě o vlastní budoucnosti. „Marketéři TOP 09 budou dělat maximum pro to, aby mohli převzít vedoucí roli na pravici,“ podotkl Kubáček.

Spojit se s aktivisty

Naopak Miroslav Mareš nevidí v osobě Schwarzenberga pro TOP 09 až tak velkou výhodu. Zejména za situace, kdy mu kryje záda Miroslav Kalousek.

Mnohem větší naději pro TOP 09 vidí v tom, že by se dala dohromady s jinými, nestátními subjekty, které ve volbách vyjádřily Schwarzenbergovi podporu. „Může to být ‘topka’ ve spojení s různými strukturami té politiky, která podporovala Schwarzenberga,“ řekl Novinkám Mareš.

V této souvislosti hovoří o stabilnějším subjektu na bázi aktivistů. Rizikem takovéto sítě aktivistů je však podle něj to, že tito lidé nyní podléhají deziluzi z neúspěchu v prezidentských volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám