Hlavní obsah

Žilková se distancovala od petice proti Zemanovi

Praha
Aktualizováno

Herečka Veronika Žilková nepodepsala petici nazvanou "Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident". Podpis pod peticí, s kterou přišla režisérka Monika Le Fay, popřel i bývalý tajemník Václava Havla Vladimír Hanzel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herečka Veronika Žilková

Článek

Podle Le Fay petice vznikla spontánně v pražské Lucerně po sobotní prohře Zemanova protikandidáta, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Zvítězit pomocí lží a estébáckých metod je Pyrrhovo vítězství," uvedla Le Fay.

Prohlášení podle ní podepsali lidé z různých oblastí veřejného života, například bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel, kněz Ladislav Heryán, hudebníci Roman Holý a Jaroslav Hutka, herci Jan Kašpar, Oldřich Navrátil a Veronika Žilková, režisérka Olga Sommerová, architekt Bořek Šípek, ředitel galerie DOX Leoš Válka či historik Petr Placák.

Le Fay: Ne každý má odvahu čelit útokům

Herečka Veronika Žilková však ve vyjádření pro Novinky svůj podpis pod peticí popřela. "Žádnou petici jsem nečetla ani nepodepsala. Blesk.cz mě uvedl lživě jako podporovatelku M. Zemana a ČTK jako odpůrkyni stejnojmenného. Oboje bez mého vědomí," uvedla Žilková.

"Veronika Žilková text odsouhlasila v sobotu večer v Lucerně. Je její právo změnit názor. Bylo by mi ale milejší, kdyby na rovinu řekla, že si to rozmyslela. Bohužel, útoky na odpůrce Miloše Zemana jsou stále častější a ne každý má odvahu jim čelit," řekla k tomu Le Fay.

"Právo zveřejnit svůj občanský postoj by měl mít plnoletý občan sám osobně. Karel Schwarzenberg ve svém povolebním vystoupení odmítl další reakce na kampaň vedenou proti němu ze strany M. Zemana. Jako jeho podporovatel to respektuji a odmítám být spojovaná s další medializací doznívajících emocí," dodala Žilková.

Svůj podpis pod peticí popřel i Vladimír Hanzel. Podle něj došlo k mýlce. "Předpokládali, že s tím souhlasím, ba dokonce si mysleli, že jsem přímo vyslovil souhlas. Došlo ale k omylu," sdělil Novinkám Hanzel.

"Mám prezidenta. Jmenuje se Václav Klaus. A jedním dechem dodám: bohužel. Budu ho mít do 7. března. A od 8. března bude prezidentem našeho státu Miloš Zeman. Dodávám - třikrát bohužel. Ať se mi to líbí nebo ne, bude to formálně regulérně zvolený prezident," napsal Hanzel ve svém vyjádření.

Iniciativa podle Le Fay reaguje na Zemanovu negativní volební kampaň a výpady proti rivalovi a vytýká mu to. Kampaň byla podle expertů ve svém závěru značně agresivní, na přetřes přišlo i sudetoněmecké téma, rodinné poměry Schwarzenberga, sporné inzeráty mířící proti Schwarzenbergovi či spolupracovníci Zemana a opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám