Hlavní obsah

Zeman je pro nás aligátorem, zní z ODS

– Praha
Právo, Jan Martinek

Debakl v prezidentských volbách a vítězství levicového kandidáta mohou způsobit turbulence v ODS. V pondělí se schází výkonná rada ODS. „Vypadá to, že do léta, nejspíš na jaře, bude mimořádný volební kongres. Jinak dostaneme v příštích volbách pět procent, možná osm,“ řekl Právu vysoce postavený člen ODS pod podmínkou anonymity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s poslancem za stejnou stranu Borisem Šťastným.

Článek

Poslední kongres strany proběhl loni v listopadu: byl na něm zvolen první místopředseda Martin Kuba a mezi řadové místopředsedy se dostal Tomáš Chalupa, jinak vedení zůstalo beze změny.

O tom, že by se vedení mělo převolit ještě jednou a lépe, mluví i vlivný člen pražské ODS Tomáš Hrdlička, o kterém se mluví jako o „šedé eminenci ODS“ a jehož vliv na chod strany je údajně enormní. „Je to klidně možné,“ odpověděl nedávno na otázku, jestli některé stranické buňky už nepracují na vyvolání mimořádného kongresu.

Restart ODS?

Hrdličkův spojenec, poslanec Boris Šťastný, který volil Miloše Zemana, vidí v novém prezidentovi paradoxně možnost pro restart ODS.

"Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman bude autenticky levicový prezident, musí se ODS jasně vymezit proti jeho návrhům, které už zazněly. Například majetková přiznání, progresivní zdanění. To musí ODS jasně odmítnout. Musíme říci, že milionářská daň bude koncem roku zrušena, a její znovuzavedení už nepřipustíme,“ uvedl pro Právo Šťastný.

Podobně to vidí další pražský poslanec Jan Florián. „Právě prezident Zeman může být jakousi štikou či aligátorem, který svým zájmem o politické dění může probudit ODS z agónie,“ napsal Právu poslanec, který patřil ke stranickým rebelům.

Naopak předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera míní, že se v ODS nestane nic zásadního. „Regiony teď žádají diskusi, ale když se mělo měnit postavení regionů, tak nic neudělaly,“ řekl senátor. Na výkonné radě chce opět navrhnout snížení počtu místopředsedů.

Zemana se Kubera neobává. „Když bude levicový prezident i Senát, je to naopak z dlouhodobého hlediska dobře, protože se ukáže pravda, a další parlamentní volby dopadnou úplně jinak,“ myslí si Kubera. Volební propadák nebude zřejmě jediné palčivé téma, které bude výkonná rada řešit: údajně by měla z důvodů nedostatku financí probírat i škrty stranického aparátu – mluví se o rušení oblastních manažerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám