Hlavní obsah

Budu chtít zjistit, kdo připravil amnestii, tvrdí Zeman

Příští prezident Miloš Zeman bude chtít zjistit, kdo na Pražském hradě připravoval novoroční dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Zeman to uvedl v sobotu večer ve vysílání České televize s tím, že by odpovědnou osobu mohl propustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Končící prezident Václav Klaus vyhlásil 1. ledna amnestii k 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Věznice opustilo okolo 6000 vězňů. Amnestie ale také zastavila trestní řízení trvající déle než osm let s trestní sazbou do deseti let. Zastaveno tak bylo několik závažných podezření z korupce či hospodářské trestné kriminality. Krok hlavy státu byl široce kritizován opozicí, veřejností i odborníky.

"Budu velmi rád, když se zjistí, kdo tenhle nesmysl, a já někdy říkám zločin, vlastně připravil," prohlásil v České televizi Zeman.

Podle Lidových novin vznikala amnestie v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky.

Jakl, který sám dříve uvedl, že amnestie vznikala v "širokém kruhu tří lidí", ale tvrzení listu odmítl. Také Koudelka se na definitivním textu nepodílel, uvedl pak v ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám