Hlavní obsah

Schwarzenbergovi fanoušci truchlí: promarnili jsme historickou šanci

– Praha
Právo, dan

Pražská Lucerna truchlí. Příznivci Karla Schwarzenberga nesou porážku hůře než jejich kandidát. Hlavně volební štáb propadl smutku, někteří jen těžko potlačovali pláč, přesto u mnoha barů se rozvijí čilá diskuze posilňována alkoholickými nápoji.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Karel Schwarzenberg v obležení svých příznivců a novinářů

Článek

„Tenhle národ promarnil historickou šanci, která se nebude jen tak opakovat. Kdoví, kolik let bude zase trvat, kdy se tu objeví člověk takového formátu,“ řekla Právu jedna ze spolupracovnic ministra zahraničí.

Schwarzenberg v Lucerna Music Baru vyzval své stoupence, aby neklesali na mysli. „Jednu bitvu jsme prohráli, ale budeme bojovat dál. Jdeme do toho,“ řekl Schwarzenberg. Když odcházel, začal jeho tábor zpívat chorál Svatý Václave. Což je píseň, kterou český národ zpívá vždy v přelomových a historických chvílích.

Atmosféra ve štábu Karla SchwarzenbergaVideo: Novinky

Nadějí naplnil hlavně své spolustraníky z TOP 09, když řekl, že chce znovu vést svou stranu do dalších voleb do Sněmovny. „Je vidět, že nás nechce opustit v takovéto historické chvíli a chce bojovat dál,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Zda získá Zeman respekt, se teprve uvidí

Své zklamání neskrýval bývalý tiskový mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček, který Schwarzenbergovi pomáhal v předvolební kampani. „Zažívám hluboké zklamání z posledních čtrnácti dní kampaně. Vůbec se nediskutovalo o tom, kam by měla republika směřovat a co by mohla přinést světu. Miloš Zeman přinášel bulvárním způsobem podpásová témata, jako jsou dekrety, které jsou už sedmdesát let vyřešeny. Udělal z toho téma, aby získal určité vrstvy, které na to slyší,“ řekl Právu Špaček.

Karel Schwarzenberg po porážce v druhém koleVideo: Novinky

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Zeman zatím získal pouze formální autoritu, ale zda se stane respektovaným prezidentem, se teprve uvidí.

„Bude muset vyvětrat odér náckovství a xenofóbie, který jeho tým ve volební kampani do veřejného prostoru vypustil.  Tento jed a hnus nemá ve veřejném prostoru co dělat. A čím dříve to  vyvětrá tím dříve má Miloš Zeman šanci, být i neformální autoritou,“ řekl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám