Hlavní obsah

Přežili jsme Klause, přežijeme i Zemana, věří příznivci Schwarzenberga

Právo, dan
Praha
Aktualizováno

Karel Schwarzenberg dorazil mezi své příznivce do pražského paláce Lucerna. Jeho stoupenci se začínají smiřovat s porážkou. „Přežili jsme deset let pod Václavem Klausem, přežijeme i pět let Miloše Zemana,“ řekl Právu poslanec TOP 09 a Starostů Jan Farský.

Atmosféra ve štábu Karla SchwarzenbergaVideo: Novinky

 
Článek

Farský dodal, že nezbývá než přijmout porážku. „Já jsem hrdý, že jsem podporoval kandidáta, který neponížil své voliče lživou a hloupou kampaní,“ dodal.

Jeho poslanecký kolega Václav Kubata soudí, že rozhodla hysterická debata okolo Benešových dekretů. „Stačila jedna chyba Karla Schwarzenberga a vše dostalo jiný spád,“ řekl Právu Kubata.

Jeden z příznivců si neodpustil ironickou odpověď na dotaz, zda se s porážkou smíří. „Učím se tu větu, že respektuji výsledek voleb a odteď budu krást, lhát a budu hnusný na lidi,“ dodal.

Schwarzeneberg očekává dlouhý den

Dnešní den bude podle Karla Schwarzenberga dlouhý, protože výsledky budou zapíjet, ať vyhraje či prohraje. „Dneska se to trochu protáhne. Když prohraji, tak budu muset utěšovat svoje stoupence, takže budeme také chlastat a asi víc než když vyhraji,“ uvedl.

Do Lucerny svého kandidáta přišly stovky stoupenců. Mezi nimi je např. bratr prvního českého prezidenta Ivan Havel, jehož rodině Lucerna patří.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Novináři čekají v tiskovém centru Karla Schwarzenberga v pražské Lucerně na výsledky druhého kola prezidentské volby

Schwarzenberga přišel podpořit i ministr financí Miroslav Kalousek. Podle svých slov zažil již řadu voleb, ale výsledky těchto očekává nejnapnutěji. „Není to pouze střet dvou kandidátů, je to také souboj dvou pojetí politiky. Je to otázka, zda půjdeme dál jedním systémem, nebo budeme  chtít jiný systém. Zeměpisně je to otázka, zda východ či západ,“ poznamenal Kalousek.

Z prvních výsledků, které favorizovaly Zemana, nebyl rozladěný: „První vyhrání z kapsy vyhání," řekl. Kalousek doufal, že se po volbách situace zklidní, protože kampaň byla příliš vyhrocená. „Ať to dopadne jakkoliv, tak budeme schopni komunikovat. Proto bude důležité, aby co nejdříve vyvětrán odér estébáckých lží, xenofóbie a náckovství, který byl mezi prvním a druhým kolem vypuštěn do veřejného prostoru,“ podotkl Kalousek.

Mezi pozvanými se objevila i bývalá ministryně školství za ČSSD Petra Buzková. To, že fandí jinému kandidátovi, než kterého podpořilo vedení sociálních demokratů, jí snad nikdo vyčítat nebude. „Myslím, že mě nevyobcují, já jsem svobodně projevila svůj názor. Ten je pevný a dlouhodobý postoj. Kdyby to chtěli nějak řešit, tak by nejdříve ale museli vyřešit ty členy sociální demokracie, kteří v prvním kole podporovali jiného kandidáta, než byl kandidát strany,“ řekla Právu Buzková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám