Hlavní obsah

Zemanovci se obrátili na policii, prý se kopírují voličské průkazy

Právo, jov, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté a strana SPOZ se obávají podvodů s voličskými průkazy, kterých byl pro druhé kolo prezidentské volby vystaven velký počet. Zástupce KSČM ve volebních komisích strana vyzvala k důkladným kontrolám průkazů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Voličské průkazy

Článek

Zemanovci už dokonce jedno podezření na kopírování voličských průkazů mají.

„Dostali jsme e-mail s informací od jednoho člověka, že jeho syn přijel domů a přivezl si s sebou 40 nakopírovaných voličských průkazů,“ popsal důvod obav místopředseda SPOZ Josef Baxa.

Mluvčí vnitra Pavel Novák řekl Právu, že resort na možné kopírování průkazů Baxa upozornil.

„Dotyčný přislíbil, že věc oznámí policii, jelikož jde o trestný čin se sazbou až na dva roky nepodmíněně. O věci byl učiněn záznam a bylo informováno operační středisko policie. Všechny okrskové volební komise byly upozorněny, aby pečlivě kontrolovaly voličské průkazy, zda se nejedná o padělky,“ uvedl Novák.

KSČM apeluje na komise

"Vzhledem k nebývale vysokému počtu vystavených voličských průkazů KSČM požádala své zástupce v okrskových volebních komisích, aby dohlédli na důkladnou kontrolu voličských průkazů, zejména na to, zda je na nich originální podpis a nejde o kopii," uvedl v pátek první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.

Zároveň KSČM podle Šimůnka požaduje, aby ministerstvo vnitra, které je zodpovědné za řádný průběh voleb, poskytlo informaci, jak zajistilo kontrolu toho, zda některé osoby nehlasovaly na zkopírovaný voličský průkaz opakovaně v různých volebních místnostech.

Průkaz má každý desátý

O voličské průkazy žádají lidé, kteří se voleb chtějí zúčastnit, ale v době, kdy se konají, nebudou v místě trvalého bydliště. Jde například o studenty vysokých škol či ty, co odjíždějí na víkend na chaty a chalupy.

Úřady už během týdne upozornily na to, že je o ně velký zájem, o průkaz požádal každý desátý Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám