Hlavní obsah

Ministerstvo práce dostane pokutu za sKarty

Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu. Úřad ji uloží na základě výsledků kontroly, kterou na ministerstvu provedl v souvislosti s projektem sKaret. Podrobnosti zveřejní podle mluvčí Hany Štěpánkové v příštích dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS), ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka (uprostřed) na tiskové konferenci výsledky jednání o změnách v systému sKaret

Článek

"Tam určitě nějaká pokuta bude," uvedla mluvčí s tím, že kontrola odhalila pochybení ministerstva při zavedení sKaret. Výši sankce úřad určí až po uplynutí lhůty pro případné námitky proti výsledkům kontroly, dodala.

Úřad již před zavedením sKaret požadoval, "aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům". Mělo být také vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí.

Projekt kritizoval i ombudsman

Také ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Po kritice ale nakonec souhlasila s tím, že jejich platební funkce bude použita jen pro dávky v hmotné nouzi, aby se zamezilo jejich zneužívání.

Ještě loni parlament stihl schválit novelu, která umožňuje vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky i těm, kteří nevlastní sKartu. Opoziční ČSSD se rozhodla projekt napadnout u Ústavního soudu a prostřednictvím Senátu hodlá navrhnout jejich úplné zrušení.

Reklama

Související články

Model povinných sKaret je mrtvý, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že model povinných sKaret je mrtvý. Vláda začala jednat s Českou spořitelnou o úpravě smluv, které umožní nepovinný model....

Výběr článků

Načítám