Hlavní obsah

Dosluhující Klaus nebude jen „chromou kachnou“

Právo, rsk, tin

Od sobotního odpoledne bude mít Česko dva prezidenty: dosluhujícího Václava Klause, jehož mandát končí 7. března, a jednoho z dvojice Miloš Zeman – Karel Schwarzenberg, který zvítězí ve druhém kole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus

Článek

Jak skutečnost, že se mění hlava státu, ovlivní činnost současného prezidenta v těch šesti týdnech? Měl by například udělovat milosti?

Na této otázce se úplně neshodují ani politologové. Někteří upozorňují na praxi ve Spojených státech, kde se dosluhující prezident poněkud stáhne do pozadí. Američané tomu říkají „lame duck“ (chromá kachna).

Na to upozorňuje politolog Tomáš Lebeda. „V USA se mezi listopadem, kdy probíhají prezidentské volby, a začátkem roku očekává, že dosluhující prezident nebude dělat zásadní rozhodnutí. V České republice však budeme tuto praxi teprve hledat,“ řekl Právu Lebeda.

Podle ústavy má Klaus samozřejmě nárok, aby vše dokončil řádně, ale svou roli by měl omezit a neměl by podnikat nějaká zásadní rozhodnutí.
politolog Pavel Šaradín

Politoložka Vladimíra Dvořáková ale upozorňuje na rozdíl mezi prezidentským systémem v ČR a v USA. „Americký prezident politiku vytváří, což není případ našeho prezidenta,“ domnívá se Dvořáková, podle které by prezident, který ještě nesložil slib, neměl dělat vůbec nic.

„Já se domnívám, že současný prezident by neměl udělit už ani jedinou milost, to však není tím, že končí, ale tím, že vážně pochybuji o jejich transparentnosti,“ dodala Dvořáková.

Klaus po bouři, kterou vyvolal svou širokou amnestií, upozornil, že dostal asi 800 žádostí o milost, a že tedy do 7. března ještě nějaké udělí.

Navíc lze předpokládat, že hyperaktivní Klaus si nedá vzít příležitost do poslední chvíle ovlivňovat českou politiku a nedá se umlčet ani ve svých komentářích k zahraničním tématům, zejména k EU.

„Úkony do 7. března jsou platné“

Podle politologa Jana Bureše ČR bude mít formálně jen jednoho prezidenta.

„Tedy akty, které Klaus učiní do 7. března, jsou platné a rozhodně bych je nezpochybňoval,“ řekl Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Politolog Jan Bureš

Podle něj, protože jde o první přímou volbu, chybí tradice předávání úřadu. „Je ale asi logické, že by prezident neměl dělat závazná rozhodnutí jako navrhování nových ústavních soudců, což ale Klaus řekl, že stejně nebude,“ poznamenal Bureš.

Podle politologa Pavla Šaradína bude výměna na Hradě podobná tomu, jako když nastupuje nová vláda.

„Podle ústavy má Klaus samozřejmě nárok, aby vše dokončil řádně, ale svou roli by měl omezit a neměl by podnikat nějaká zásadní rozhodnutí,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám