Hlavní obsah

Smog na severu Moravy se šíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec
Aktualizováno

Kvůli špatným rozptylovým podmínkám byla po půlnoci na Třinecku vyhlášena smogová situace, protože byly na některých stanicích dva dny po sobě překročeny limity pro polétavý prach (PM10). ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Postižená oblast se tak rozšířila, smogová situace už platí na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecku. Situace se zhoršuje i ve Zlínském kraji.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

Nejvyšší hodnoty meteorologové zaznamenali na měřicí stanici Třinec - Kosmos, kde průměrná denní koncentrace kolem půlnoci překračovala hodnotu 135 mikrogramů na metr krychlový. Na stanici v Českém Těšíně to bylo přes 130 mikrogramů na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů.

V Moravskoslezském kraji byla smogová situace vyhlášena už v pondělí v oblasti Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Na některých místech se sice situace během středy mírně zlepšila, jinde ale naopak zase hodnoty stouply. [celá zpráva]

Problémy na Zlínsku

Naměřené hodnoty ve Zlínském kraji skoro dvojnásobně překračují emisní limity. V Uherském Hradišti denní koncentrace polétavého prachu dosáhla šest ráno 99,1 mikrogramu na metr krychlový a ve Zlíně 94,5 mikrogramu. Horší ovzduší meteorologové v regionu zaznamenali už před týdnem. V kraji byla dokonce vyhlášena smogová situace.

ČHMÚ žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic polétavého prachu PM10 a oxidu dusičitého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám